Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Κορονοϊός: Ποιοι και πότε κάνουν την τρίτη δόση - Αποκλειστικά με mRNA εμβόλιο

Πηγή: Eurokinissi

Σε όσους θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση αλλά και πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού από το υπουργείο Υγείας.

Η κυρία Θεοδωρίδου δήλωσε πως αποδείχτηκε ότι σε ομάδα πολιτών οι δύο δόσεις δεν ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν τα απαραίτητα αντισώματα που θα τους προστατέψουν από τον κορονοϊό, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.

Όλοι όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν από τον Αύγουστο, θα πρέπει στις αρχές Σεπτεμβρίου να κλείσουν ραντεβού και να προχωρήσουν στην τρίτη δόση του εμβολίου.

Πρόκειται για μία μεγάλη ομάδα ασθενών που, σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Θεοδωρίδου, περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσους νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Επίσης, τρίτη δόση θα πρέπει να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μία άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Η τρίτη δόση, όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, θα βοηθήσει όλους όσοι δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Συνεπώς, από τις αρχές Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για όσους θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν και τρίτη δόση του εμβολίου.

Παράλληλα, η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης των mRNA εμβολίων της Pfizer και της Μoderna αλλά και μετά τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca, όπως και του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

«Δεν αποκλείεται να χορηγηθεί δεύτερη δόση του Johnson & Johnson»

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε η κυρία Θεοδωρίδου και αφορούσαν τη δεύτερη δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson η οποία ήδη συζητείται στην Αμερική, η ίδια δεν απέκλεισε την πιθανότητα να χορηγηθεί και δεύτερη δόση, αλλά είπε ότι αυτό θα γίνει όταν έρθει ο χρόνος τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας το οποίο, όπως η ίδια πρόσθεσε, «μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, φαίνεται να μετακινείται προς τα πάνω και τελικά αποτελεί έναν στόχο που δύσκολα θα κατακτηθεί».

Γι' αυτό, όπως τόνισε, θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. «Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέτρο» εξήγησε και είπε ότι «μακάρι κάποιοι να αναλογιστούν αν έχουν κάνει το σωστό και παρά τον φόβο και τις επιφυλάξεις να προσέλθουν για να εμβολιαστούν».

Η κυρία Θεοδωρίδου σε άλλο σημείο της ενημέρωσής της έκανε ξεκάθαρο ότι κολλάνε τον ιό και οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι όμως έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν. «Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για να περιορίσουμε τη μετάδοση και τη σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό», ξεκαθάρισε η ίδια, τονίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα «συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας απειλεί καθώς ανέτρεψε πολλές από τις επιστημονικές μας προβλέψεις».

Παρ' όλα αυτά, όπως είπε, φαίνεται ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις προστατεύει πάνω από 92% όσους έχουν εμβολιαστεί από το να νοσήσουν βαριά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ