Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Προχωρά ο διαγωνισμός για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Αλεξανδρούπολης

Πηγή: Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Ακόμα ένα βήμα έγινε για να προχωρήσει ο διαγωνισμός που αφορά στην ολοκλήρωση του Περιφερειακού Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διαγωνιστική διαδικασία στην οποία έδωσαν προσφορές 4 σχήματα, μειοδότησε η ΤΕΚΑΛ η οποία έδωσε έκπτωση 27,81%. Δεύτερη ήρθε η ΕΚΤΕΡ με 26,66%, τρίτη η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 22,11% και τέταρτη η ΑΚΤΩΡ με 21,20%.

Αυτό που παρατηρούμε είναι πως σε ακόμα έναν φετινό διαγωνισμό απουσιάζουν οι υπερβολικές προσφορές που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό η πρώτη με την τέταρτη προσφορά έχουν διαφορά μόλις 6,5 ποσοστιαίων μονάδων, πράγμα που κύκλοι της αγοράς μεταφράζουν ως εξορθολογισμό των εκπτώσεων και εκλογίκευση των προσφορών. 

Το πρώτο βήμα του διαγωνισμού

Φυσικά είμαστε στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, απομένει η επικύρωση του δεύτερου πρακτικού, η ανακήρυξη του μειοδότη σε προσωρινό μειοδότη, η αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό, η παρουσίαση στη Βουλή ως μεγάλο έργο και κατόπιν η υπογραφή της σύμβασης.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε προσφυγές από άλλες διεκδικήτριες του έργου και να έχουμε μια καθυστέρηση στην εξέλιξη του διαγωνισμού. Άλλωστε είναι κοινή πρακτική των περισσότερων εταιρειών προκειμένου να ρίξουν εκτός μάχης τους ανταγωνιστές στα υπό δημοπράτηση έργα.

Η ΤΕΚΑΛ από την πλευρά της κάνει τη δική της ρελάνς με την ανάληψη σημαντικών οδικών έργων όπως ο Περιφερειακός Κατερίνης και η Μαρίνα Ναυπλίου και με κορωνίδα το έργο της επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Τη βλέπουμε επίσης παρούσα σχεδόν σε όλα τα έργα μεσαίου προϋπολογισμού να δίνει τη μάχη της απέναντι στους μεγάλους ομίλους της χώρας.

Το κόστος του έργου είναι 36 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ, ενώ αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.  Το έργο είναι μια σταθερή διεκδίκηση των φορέων της περιοχής καθώς με την υλοποίησή του βελτιώνεται η πρόσβαση προς το λιμάνι της περιοχής.

Η Περιφερειακή Οδός

Η περιφερειακή οδός Αλεξανδρούπολης χωροθετείται στα όρια του Γενικού Πολεοδοµικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Αλεξανδρούπολης και αποβλέπει στη διοχέτευση της διερχόµενης κυκλοφορίας από και προς το λιµάνι Αλεξανδρούπολης, το αεροδρόµιο “∆ηµόκριτος”, την Κοµοτηνή, την Εγνατία οδό, χωρίς κυκλοφοριακή επιβάρυνση του αστικού ιστού της πόλης. Στον χώρο του λιµένα (µετά την Χ.Θ 3+542,17), η χάραξη της συνδετήριας οδού έχει καθοριστεί στα πλαίσια των έργων του λιµένα Αλεξανδρούπολης”.

Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη προστιθέμενη αξία για το λιμάνι αλλά και την πόλη της Αλεξανδρούπολης, η οποία γίνεται επίκεντρο ενεργειακών και μεταφορικών επενδύσεων λόγω της στρατηγικής της θέσης.

Η υλοποίηση του νέου μεγάλου έργου δεν είναι τυχαία και συνδέεται άμεσα με την ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης από το ΤΑΙΠΕΔ, με τον διαγωνισμό να είναι σε εξέλιξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν ήδη διευθετηθεί θέματα όπως ο καθορισμός του δικαιώματος διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων του ΟΣΕ εντός χερσαίας ζώνης λιμένος, όπως και η διαδικασία απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων 200 στρεμμάτων, εντός της χερσαίας ζώνης.

Tα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το 2022 και θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2024 καθώς έχουν διάρκεια 24 μήνες. Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ποιο είναι το έργο

Η Ανατολική Περιφερειακή Οδός με μήκος 3,6 χλμ. θα συνδέει το λιμάνι της πόλης με την Εγνατία Οδό και τον κάθετο άξονα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο κάνοντας πολύ πιο γρήγορη την διακίνηση εμπορευμάτων ενώ ταυτόχρονα θα ανακουφίζει την επιβαρυμένη λόγω του λιμανιού κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης.

Περιλαμβάνει τυπική διατομή διαχωρισμένης κυκλοφορίας με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα πλάτους 4 μέτρων (συνολικού πλάτους οδοστρώματος 17μ.). Έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί ως κλειστή οδός με παράπλευρο δίκτυο, με μήκος 3 χλμ. συν 0,6 χλμ. ο συνδετήριος κλάδος με την οδό προς το λιμάνι, 3 ισόπεδους κόμβους και τέσσερις 4 γέφυρες.

Στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή πέντε κόμβων, από τους οποίους οι τέσσερις θα είναι ισόπεδοι και ο ένας (στην περιοχή της γέφυρας Μαΐστρου) ανισόπεδος. Θα κατασκευαστούν επίσης δύο υπόγειες διαβάσεις πεζών στο δρόμο της Παλαγίας και του Άβαντα.

Το αντικείµενο του έργου «Κατασκευή Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης» αφορά την κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης, του συνδετήριου κλάδου µε το λιµάνι Αλεξανδρούπολης και του κόµβου σύνδεσης µε τον κλάδο προς Εγνατία Οδό.

Στις εργασίες κατασκευής του έργου εκτός από τις εργασίες οδοποιίας περιλαµβάνονται:

• τα µεγάλα και µικρά τεχνικά έργα (άνω διαβάσεις, οχετοί, τοίχοι αντιστήριξης)
• οι εργασίες αποχέτευσης οµβρίων και αποστράγγισης,
• οι εργασίες σήµανσης- ασφάλισης
• οι εργασίες ηλεκτροφωτισµού κόµβων, γεφυρών κ.λ.π.
• οι εργασίες επένδυσης πρανών µε φυτική γη και υδροσποράς τους
• οι εργασίες Ο.Κ.Ω.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ