Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Στην «εντατική» το ΕΣΥ - «Πιθανό να αναβληθούν no covid χειρουργεία»

ΜΕΘ / Πηγή: Eurokinissi
ΜΕΘ / Πηγή: Eurokinissi

Ιδιαίτερα ορατός είναι ο κίνδυνος, πολύ άμεσα no covid ασθενείς να μπουν στο περιθώριο, αφού το δημόσιο σύστημα υγείας δέχεται πάλι τεράστια πίεση και πλησιάζει ξανά σε οριακά σημεία. Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ και συντονιστής των ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα το σύστημα υγείας, είναι από τις πιο δύσκολες που έχει συναντήσει στην καριέρα του.

Κατά τον κ. Καπραβέλο, είναι εξαιρετικά πιθανό πολύ σύντομα να αναβάλλονται χειρουργεία για no covid ασθενείς ακόμα και με σοβαρές παθήσεις, με όποιο κίνδυνο μπορεί να συνεπάγεται αυτό, να μην υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά ασθενείς με εγκεφαλικό και νοσούντες, για παράδειγμα, από  παγκρεατίτιδα ή άλλοι με έντονα συμπτώματα δύσπνοιας να μην μπορούν να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Όλα αυτά λόγω της έλλειψης κλινών, αφού τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα ολοένα και περισσότερο κατακλύζονται από ασθενείς με κορονοϊό. 

«Είμαστε αντιμέτωποι με την πιο δύσκολη κατάσταση που έχω κληθεί να αντιμετωπίσω στην καριέρα μου. Βλέπω ότι έρχεται και πάλι ο εφιάλτης του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας. Αυτήν τη στιγμή το σύστημα υγείας πλησιάζει στα όριά του. Μπορεί να μην φτάσαμε ακόμα σε τραγικά επίπεδα, όμως, είμαστε πολύ κοντά στο να μπουν στο… περιθώριο no covid ασθενείς, τους οποίους ήδη περιθάλπουμε μετά βίας. Εκεί θα μας οδηγήσει η μεγάλη αύξηση νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό. Περιμένω τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και αναρωτιέμαι πού πάμε», λέει ο κ. Καπραβέλος. 

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η δυσκολότερη κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει ένας γιατρός, είναι το δίλημμα της επιλογής ασθενούς. «Είναι τρομερό το δίλημμα της επιλογής ασθενούς για κάποιον γιατρό. Δε φοβάμαι να τα βάλω με το θάνατο και να χάσω από αυτόν, όμως, η επιλογή ασθενούς αποτελεί μία απίστευτα ψυχοφθόρα κατάσταση», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Καπραβέλος.

«Μόνη λύση η μείωση των περιστατικών με κορονοϊό»

Σύμφωνα με το συντονιστή των ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, η μόνη δυνατότητα για να αποφευχθεί η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, είναι να μειωθούν οι υγειονομικές ανάγκες των περιστατικών με κορονοϊό. 

«Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δύο τρόπους. Με την αυστηρότατη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από όλους μας, δηλαδή με τη χρήση μασκών, την τήρηση αποστάσεων και τα λοιπά και με την αύξηση των εμβολιασμών. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Η αύξηση των δυνατοτήτων των νοσοκομείων μπορεί να φτάσει μόνο μέχρι ενός σημείου. Αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, θα φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, ώστε να αναβάλλουμε χειρουργεία ακόμα και για βαριά περιστατικά και ασθενείς να φεύγουν μόνοι τους από τα νοσοκομεία, προκειμένου να νοσηλευτούν στον ιδιωτικό τομέα. Είναι φοβερό να μην μπορείς να βάλεις σε ΜΕΘ ασθενή με έντονα συμπτώματα δύσπνοιας, ο οποίος χρειάζεται άμεσα οξυγόνο. Μπορεί ακόμα να μη βλέπουμε πολύ υψηλά νούμερα σε διασωληνωμένους και θανόντες, ωστόσο, η νοσηρότητα και οι θάνατοι δυστυχώς θα αυξηθούν.», σημειώνει ο κ. Καπραβέλος.    

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ