Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους: «Πόρτα» από το ΣτΕ, ανυποχώρητη η κυβέρνηση

Πηγή: Eurokinissi

Τελευταία προειδοποίηση στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς απέστειλαν νωρίτερα σήμερα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, δύο ημέρες πριν τεθεί σε εφαρμογή των μέτρο της αναστολής για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

Ο Άκης Σκέρτσος ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας πως η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στα νοσοκομεία δεν πρόκειται να πάρει καμία αναβολή, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω σε αυτό το θέμα καθώς είναι ζήτημα προστασίας των ίδιων των υγειονομικών και της υγείας των νοσηλευομένων».

«Δεν υπάρχει ατομικό δικαίωμα που να στρέφεται κατά της δημόσιας υγείας ή κατά της ζωής των συνανθρώπων μας. Σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα, αλλά δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων», πρόσθεσε δίνοντας το στίγμα για την επόμενη από την εφαρμογή του μέτρου, ημέρα. 

Και επιστροφή μισθού οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επισήμανε πως «ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο», σημειώνοντας πως «παράλληλα θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου».

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως «όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο πως ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει».

«Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί», κατέληξε στην τοποθέτησή του για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Πόρτα» από ΣτΕ σε πάγωμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού 

Την ίδια στιγμή, το Γ' Θερινό Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε αιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων, ανά την Ελλάδα, που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα «πάγωνε» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.

Ειδικότερα, για το θέμα αυτό εκδόθηκαν τέσσερις προσωρινές διαταγές από το ΣτΕ, οι οποίες αφορούν σε 115 συνολικά προσφεύγοντες. Πλέον το Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να εξετάσει, εάν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής για το ίδιο ζήτημα ή όχι.

Εν τω μεταξύ, στην Ολομέλεια ΣτΕ εκκρεμεί ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για έκδοση, δηλαδή, προσωρινής διαταγής και για αναστολή της απόφασης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών εργαζομένων στον χώρο της υγείας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Στόχος όλων των κινήσεων του τελευταίου διαστήματος είναι ο περιορισμός της έξαρσης της πανδημίας μέσω της αύξησης του ποσοστού των εμβολιασμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίστηκαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και τα μέτρα για την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης λέγοντας ότι το ζήτημα είναι και επίσημα στο τραπέζι, με την «πολιτεία να προστατεύει τη δημόσια υγεία και την κυβέρνηση να παίρνει μέτρα ως προς αυτό».

«Προχωράμε, βλέπουμε, αξιολογούμε την κατάσταση κι έπειτα αποφασίζουμε. Το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι στο τραπέζι, αλλά δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα», τόνισε αφήνοντας ανοιχτή την «πόρτα» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ