Νέα
  • ΓΔ: 894.74 +0.69%
  • Τζίρος: 59,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κορονοϊός: 10.000 υγειονομικοί βγαίνουν αύριο σε αναστολή εργασίας - Σε πίεση το ΕΣΥ

Σε οκτώ με δέκα χιλιάδες υπολογίζονται οι γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που θα βγουν τελικά σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΠΟΕΔΗΝ καθώς ισχύει από αύριο 1η Σεπτεμβρίου το τελεσίγραφο της κυβέρνησης.

Πρόκειται για υγειονομικούς- γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας- που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Τα περιθώρια χρόνου έχουν εξαντληθεί αν και τις τελευταίες δύο ημέρες, καταγράφεται άνοδος στα ραντεβού που έχουν κλείσει υγειονομικοί για να κάνουν την πρώτη δόση έστω και… στο παρά πέντε. 

«Γνωρίζουμε τον αριθμό των ανεμβολίαστων, αλλά κάθε μέρα αλλάζει το νούμερο αυτό, διότι όλο και περισσότεροι υγειονομικοί εμβολιάζονται. Πρέπει να λάβουμε υπόψη και το ποσοστό των υγειονομικών οι οποίοι έχουν νοσήσει και βεβαίως βγαίνουν από την εξίσωση. Επομένως, τα νούμερα είναι σαφώς μεγαλύτερα», ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, στο ερώτημα πόσοι είναι οι υγειονομικοί σε όλη τη χώρα που τελικά δεν θα κάνουν το εμβόλιο.

Σημειώνεται πως τα ποσοστά των γιατρών που έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμό είναι υψηλά και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες εκτιμώνται κοντά στο 91% στο δημόσιο τομέα, είναι όμως χαμηλότερα στο νοσηλευτικό προσωπικό (περίπου στο 80%), όπως και στο διοικητικό προσωπικό.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί

«Τονίζουμε ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που θα είναι και η τελευταία ημέρα κατά την οποία ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί. Μπορεί και αργότερα, μιλάω για την αρχή του μέτρου», ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Από εκεί και πέρα ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Πέραν τούτου, και με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, όταν κι εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της Υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί» τόνισε.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα Υγείας για όλους τους συμπολίτες μας και να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες ενδεχομένως προκύψουν» συμπλήρωσε.

Εντωμεταξύ, χθες απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα υγειονομικών για πάγωμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Νοσοκομειακοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων, ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να "παγώνει" το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους. Πλέον αναμένεται να εξετάσει το Τμήμα αν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής ή όχι.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ