Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Χίο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Στην Ελλάδα, και ειδικότερα στη Χίο, βρίσκεται από χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, προσκεκλημένος μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Βορειοχωριτών Αμερικής «Πελινναίον - Αγία Μαρκέλλα» που έχει και τη φροντίδα της επίσκεψης.

Προ καιρού ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής είχε χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό κατά το φετινό εορτασμό στην ιδιόκτητη εκκλησία του Συλλόγου Βορειοχωριτών, που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη. Εκεί ο Αρχιεπίσκοπος είχε αποκαλύψει ότι και από τη μεριά του παππού του, κατάγεται από τη Χίο. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την πρόσκληση και την τωρινή επίσκεψη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είναι μια προσωπικότητα που έχει προσδώσει νέα ορμή και ουσιαστική παρέμβαση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Άλλωστε, πριν από μόλις ένα μήνα, ο εξέχων ιεράρχης ανακοίνωσε ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής εγκαινίασε την ώρα των καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα μας, εκστρατεία ενίσχυσης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με τη δημιουργία ειδικού ταμείου. Κάλεσε για αυτό το σκοπό, όλους τους πιστούς της Εκκλησίας στις ΗΠΑ να συγκεντρώσουν «ως Ελληνοαμερικανοί και Ορθόδοξοι όλη τη βοήθεια που χρειάζεται, όπου απαιτείται, τόσο για το σπίτι μας στην Καλιφόρνια όσο και για το σπίτι του πατέρα μας στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος γεννήθηκε ως Ιωάννης Λαμπρυνιάδης στις 28 Νοεμβρίου 1967 στο Μακροχώρι (Μπακίρκιοϊ) της Κωνσταντινούπολης Σπούδασε στο Τμήμα Ποιμαντικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις θεολογικές σπουδές του με μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου υπέβαλε διδακτορική διατριβή με τίτλο «Οι αδελφοί Νικόλαος και Ιωάννης Μεσσαρίτης».

Στη συνέχεια (1994) χειροτονήθηκε διάκονος στο Φανάρι, στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου κι ακολούθως έγινε κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Το 2001 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Θεολογίας του ΑΠΘ μετά την υποβολή διδακτορικής διατριβής με τίτλο «Η έναντι της Συνόδου της Χαλκηδόνος στάσις του Σεβήρου Αντιοχείας» η οποία επίσης βαθμολογήθηκε με άριστα.

Δίδαξε για λίγο στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης και το 2005 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον προτείνει για τη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Παράλληλα (2009) εκλέγεται αναπληρωτής καθηγητής Συμβολικής και Διορθόδοξων Διαχριστιανικών Σχέσεων στο ΑΠΘ. Το Μάρτιο του 2011 εκλέγεται Μητροπολίτης Προύσσης και τον Αύγουστο ορίζεται καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης, όπου λειτουργούσε η ομώνυμη Θεολογική Σχολή. Στον ίδιο χώρο εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Ποιμαντικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έχει συγγράψει σημαντικά θεολογικά έργα όπως τα «Πρώτος άνευ ίσων (Primus sine paribus)», «Οι ενενήντα πέντε Θέσεις του Λούθηρου. Ιστορικοθεολογική θεώρηση - Κείμενο - Μετάφραση – Σχόλια» και «Ο Θεσμός της Συνάξεως Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου (1951-2004)». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ