Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός : Πότε ξεκινάει ο εμβολιασμός των πολιτών - Τα κριτήρια προτεραιοποίησης

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού / Πηγή: AP
Εμβόλιο κατά του κορονοϊού / Πηγή: AP

Η πρώτη εβδομάδα εμβολιασμού στην χώρα μας ξεκίνησε και ήδη καταγράφονται 471 πολίτες που έλαβαν την δόση του εμβολίου Pfizer και ένα περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης.

Αύριο, 29 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 των υγειονομικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πατρών, Λάρισας και Ιωαννίνων.

Στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών και έως 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.

Εκτιμάται, ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τα κριτήρια προτεραιοποίησης

Η καθηγήτρια λοιμοξιογίας Θεοδωρίδου τόνισε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία αυθαιρεσίας», στον τρόπο προτεραιοποίησης, «η διαδικασία έχει στηριχθεί στα τεκμηριωμένα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, διεθνών οργανισμών και σε κανόνες βιοηθικής», συμπλήρωσε.

  1. Αυξημένος κίνδυνος από νόηση και όπως έχει διαπιστωθεί η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση, υπογράμμισε η καθηγήτρια.
  2. Αυξημένο κίνδυνο, λόγω έκθεσης στον ιό παρουσιάζει η ομάδα των υγειονομικών. «Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς».
  3. Το τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων.
  4. Μια ολιγομελή ομάδα 50 ατόμων που σχετίζεται με την λειτουργία του κράτους.

Σε αυτή την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών. Δεν υπάρχουν μελέτες και ευτυχώς η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες είναι ήπια, σπάνια έχει μία σοβαρότητα, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Ραντεβού για το εμβόλιο

Η πλατφόρμα για να κλείσει ο πολίτης ραντεβού θα ανοίξει μια βδομάδα νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

  • Όποιος είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα το μήνυμα (εάν ανήκει στις ομάδες προτεραιοποίσης) για το ραντεβού του.
  • Μέσω της πλατφόρμας embolio.gov.gr που με το ΑΜΚΑ θα μπορεί ο πολίτης όταν ανοίξουν τα ραντεβού να δει εάν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι τότε θα μπορεί να κλείνει ραντεβού. Επίσης ραντεβού θα κλείνονται σε φαρμακεία και ΚΕΠ.

«Η διαδικασία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει την προτεραιοποίση, να εμβολιαστεί από το παράθυρο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Έχουν αναπτυχτεί δικλείδες ασφαλείας και έχει ενεργοποιηθεί και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τον παραπάνω έλεγχο της διαδικασίας», πρόσθεσε.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι πολίτες που θα εμβολιάζονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για δική τους αποκλειστικά χρήση, και θα περιέχει τις βασικές πληροφορίες , πότε έγινε ο εμβολιασμός και το είδος του εμβολίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ