Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Θ. Πλεύρης: Οσοι υγειονομικοί βγήκαν σε αναστολή, να κάνουν το εμβόλιο - 5.400 οι ανεμβολίαστοι

Μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να αναστείλει την απόφαση της να αποπέμψει μέσω της αναστολής από το σύστημα υγείας τους υγειονομικούς που επιμένουν να μην εμβολιάζονται, έστειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, ο κ. Πλεύρης τόνισε:

«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει άλλη δυνατότητα πέραν αυτής που νομοθετήσαμε σχετικά με την επιστροφή αυτών που εμβολιάζονται. Δεν είναι πρόβλημα, γιατί ο αρχικός νόμος όριζε ότι μέχρι τέλη Αυγούστου παραμένουν μέχρι να κάνουν και τη δεύτερη! Είναι επιβράβευση και όποιος εμβολιάζεται θα επιστρέφει. Πράγματι, ο κόσμος πηγαίνει να εμβολιαστεί».

Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε ότι θέση της κυβέρνησης είναι πως η υποχρεωτικότητα συνίσταται μόνο για εκείνους που κρίνεται ότι η αναλογία μεταξύ ατομικής επιλογής και δημόσιας υγεία, «γέρνει» προς την δεύτερη.

«Το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να εμβολιαστεί, η υποχρεωτικότητα ήταν θετική! Οταν ψηφιζόταν ήμασταν 80-85% και τώρα 95-94% ποσοστό εμβολιασμένων υγειονομικών. Καλούμε τους ανθρώπους που έχουν βγει σε αναστολή, τους οποίος σεβόμαστε, να πάνε να εμβολιαστούν, διαφορετικά οι ίδιοι με την επιλογή τους, θέτουν εαυτόν σε κατάσταση μη ικανότητας να προσφέρουν υπηρεσίες».

Ο κ. Ξανθός περιέγραψε με... μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας, προειδοποιώντας πως οι υγειονομικοί, που έφυγαν από το σύστημα, θα λείψουν στην προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας.

«Εχετε υποτιμήσει τραγικά και επικίνδυνα την κατάσταση στο σύστημα υγείας. Δεν σέβεστε τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή. Είναι κοινωνική αγριότητα να στερείτε από τους ανθρώπους που έχουν βάλει πλάτη και 18 μήνες ευσυνείδητα παρείχαν υπηρεσίες. Να στερείτε στο όνομα της προστασίας τους το δικαίωμα στην εργασία είναι επαχθές και μη αναλογικό!».

Ξανθός: Δεν καλύπτονται τα κενά με 3μηνες συμβάσεις

Παράλληλα, ο κ. Ξανθός προειδοποίησε πως η συναίνεση δεν εκβιάζεται και άφησε αιχμές περί έμμεσης προσπάθειας να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας.

«Δεν καλύπτονται τα κενά με 3μηνες συμβάσεις και εργασιακή εξουθένωση όσων έχουν μείνει στο σύστημα. Η επιμονή σας σε αυτό, εκτός από κουλτούρα πολιτικού αυταρχισμού που την έχετε, έχει και ένα στοιχείο της κοινωνικής αναλγησίας και το στοιχείο μιας προσπάθειας δημιουργίας κενών και ελλείψεων στο ΕΣΥ τις οποίες θα έρθει μετά να καλύψει, σαν έτοιμος από καιρό, ο ιδιωτικός τομέας. Βλέπουμε τέτοιο σχέδιο πίσω από προσπάθεια αντιμετώπισης κενών σε αυτή τη φάση», είπε ο κ. Ξανθός.

«Υπάρχουν πράγματα που πιστεύουμε και υπάρχουν στο πρόγραμμά, δεν θα αιφνιδιαστείτε από μένα. Οι συμπράξεις θα έρθουν οργανωμένα και βρίσκονται στο πρόγραμμά μας. Η πολιτική βούληση είναι να είναι ισχυρό το σύστημα υγείας, έχουμε κάνει προσλήψεις,  έχει επικουρικό προσωπικό. Το μέτρο της αναστολής δεν μπορείτε να το συνδέετε με κάτι που λέμε ότι όταν είναι να υλοποιήσουμε θα το φέρουμε», απάντησε ο κ. Πλεύρης.

Επιπλέον, εξήγησε πως μέχρι στιγμής είναι 5.400 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί (αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός αυτός, επειδή βρίσκονται σε άδειες ορισμένοι).

«Είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, λόγω λόγω και της έναρξης των σχολείων. Έχουμε φτάσει σε ικανοποιητικό νούμερο, τα κενά προσπαθούμε να καλύψουμε εκ των έσω, όμως είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην διαπραγματευτεί τον εμβολιασμό», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ