Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Συναγερμός για τις ηλεκτρονικές απάτες: Εκαναν «φτερά» €40 εκατ. -Τι πρέπει να προσέχουμε

Κατά 200% έχουν αυξηθεί οι απάτες μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων τους πρώτους 9 μήνες του 2021, με αποτέλεσμα ανυποψίαστοι πολίτες να χάνουν χρήματα μέσα από τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Σύμφωνα με το OPEN, οι αρχές διαπίστωσαν πως από την αρχή της πανδημίας οι επιτήδειοι κατάφεραν να αρπάξουν 40 εκατ. ευρώ με τη μέθοδο phishing.

Ενδεικτικό για το μέγεθος της ζημιάς που έχουν προκαλέσει οι δράστες, είναι το στοιχείο πως κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου έκαναν «φτερά» καταθέσεις της τάξης των 150.000 ευρώ την ημέρα. Οι επιτήδειοι βρήκαν πρόσφορο έδαφος μέσα στην πανδημία, όταν και οι πολίτες πολλαπλασίασαν σημαντικά τις συναλλαγές, μέσω διαδικτύου. 

Η ΕΛΑΣ επισημαίνει ότι οι δράστες έχουν συνολικά χρησιμοποιήσει περισσότερες από 100 μεθόδους ηλεκτρονικής απάτης, που κυρίως αφορούν σε συναλλαγές με τράπεζες. Η πιο συνήθης μέθοδος υφαρπαγής χρημάτων είναι μέσω sms που λαμβάνει το «θύμα» στο κινητό από άγνωστο παραλήπτη.

Σε αυτό, ζητείται από τον κάτοχο του τηλεφώνου να κάνει κλικ σε ένα link, προκειμένου να λύσει κάποιο πρόβλημα στην κάρτα συναλλαγών του καταχωρώντας τα στοιχεία αυτής. Οι απατεώνες μόλις λάβουν τα στοιχεία αποσπούν χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό του. 

Συναγερμός στις αρχές

Η διάσταση που έχει πάρει το ζήτημα οδήγησε έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές. Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ευρεία σύσκεψη για το θέμα υπό τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και την συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Εκεί αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικού κέντρου στην Αστυνομία για τις διαδικτυακές απάτες και την υποκλοπή στοιχείων τραπεζικών καρτών με την τεχνική ηλεκτρονικού «ψαρέματος»-phishing, με την συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και άλλων συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, ενώ άμεσα ξεκινάει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με συμβουλές για την προστασία τους από τους επιτήδειους απατεώνες.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προκειμένου να δρομολογηθούν δράσεις, καθώς είναι πλέον πολύ συχνό το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών από τους απατεώνες, οι οποίοι τους αποσπούν τα στοιχεία των καρτών τους με την μέθοδο του «ψαρέματος», μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικών μηνυμάτων και καταληστεύουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους. 


Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών, Βασίλειος Ράπανος, ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Τραπεζών, Σπυρίδων Ανδρονικάκης, ο διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών, Γεώργιος Πάσχας, η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απιλαγάκη, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Ιωάννης Γραμματικάκης, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αστυνομικός διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, αστυνομικός διευθυντής Δημήτρης Λουκόπουλος. 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά το τέλος της σύσκεψης δήλωσε:  «Δυστυχώς, το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών με απώλειες για την περιουσία τους, με δήθεν μηνύματα, με πλαστά μηνύματα από τράπεζες, έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης εργασίας με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τη δράση μας, για να προστατεύσουμε την περιουσία των πολιτών. Η πρώτη απόφαση ασφαλώς είναι να πραγματοποιηθεί μία πολλή μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών, ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου και οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία που έχουν αποκτήσει με προσπάθειες συχνά μίας ολόκληρης ζωής. Δημιουργούμε επίσης ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε οι διωκτικές Αρχές της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, να υπάρξει συντονισμένη δράση,  ακόμα πιο αποτελεσματική, με σκοπό να χτυπηθούν οι απατεώνες που κάνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης». 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ