Νέα
  • ΓΔ: 914.73 +0.49%
  • Τζίρος: 31,71 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επανέρχεται ο Δακτύλιος μόνο για «καθαρά» οχήματα - Ποιοι θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η Αθήνα από τις 25 Οκτωβρίου θα έχει «καθαρό» Δακτύλιο για χαμηλών ή μηδενικών ρύπων οχήματα. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε χθες βράδυ η διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, εντός του Δακτυλίου της Αθήνας θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα τα ηλεκτρικά οχήματα, τα εκ κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου οχήματα, τα υβριδικά οχήματα και τα οχήματα κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2.

Για όλα τα υπόλοιπα οχήματα και την πρόσβαση εντός του Δακτυλίου θα ισχύει ο κανόνας μονά-ζυγά, όπως γινόταν πάντα. Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο βήμα που κάνει η Αθήνα στον δρόμο προς τον Πράσινο Δακτύλιο.

Καθημερινό φαινόμενο η πολλή κίνηση 

Η αυστηρή εφαρμογή ενός περιορισμένου αριθμού οχημάτων με έμφαση την «καθαρότητά» τους είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, καθώς από τον Σεπτέμβριο οπότε και λειτούργησε σε πλήρεις ρυθμούς η πρωτεύουσα, το κυκλοφοριακό έμφραγμα είναι καθημερινή υπόθεση.

Σύμφωνα με τοποθετήσεις των συγκοινωνιολόγων, η κίνηση στους δρόμους αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου ο άμεσος περιορισμός των οχημάτων που θα μπορούν να κινούνται εντός του Δακτυλίου ήταν αναπόφευκτος.

Πηγές κοντά στο θέμα υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί σε κάποιο βαθμό η κίνηση, καθώς η ελεύθερη κίνηση οχημάτων στο κέντρο της πόλης δημιουργούσε κομφούζιο και στα προάστια. Αυτό γιατί στην Αθήνα παρουσιάζεται το φαινόμενο οι δρόμοι να λειτουργούν ως δίοδοι μετάβασης από μια περιοχή σε μια άλλη.

Αυστηρός περιορισμών των αδειών

Παράλληλα περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των αδειών που θα χορηγηθούν για κατ' εξαίρεση κίνηση εντός του Δακτυλίου, ενώ αναθεωρείται προς το αυστηρότερο το πλαίσιο φορτοεκφορτώσεων.

Για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων θα τεθεί σε εφαρμογή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, αυστηρό σχέδιο αστυνόμευσης.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε κυκλοφοριακό έμφραγμα

Κατά την άποψη συγκοινωνιολόγων, τρεις λόγοι δημιουργούν το κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πόλη:

  • Οι ώρες αιχμής, οι οποίες αντί για το παραδοσιακό 8-10 το πρωί και 3-5 το απόγευμα έχουν «ξεχειλώσει» και τα δίωρα αυτά έχουν γίνει τρίωρα ή και τετράωρα.
  • Οι οδικές υποδομές της πρωτεύουσας είναι πεπερασμένες και το συνολικό δίκτυο ξεπερασμένο.
  • Η εκκίνηση των έργων Μετρό στο κέντρο και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές θα σημάνει μείωση διαθέσιμων λωρίδων και χώρων.

Επιπρόσθετα, την κατάσταση δεν βοηθά η πανδημία του κορονοϊού, που δεν έχει επιτρέψει την επιστροφή μεγαλύτερης μερίδας πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, λόγω της προσπάθειας αποφυγής συνωστισμού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ