Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετακίνηση εκτός νομού: Τι ισχύει, ποια έγγραφα απαιτούνται

Μετακίνηση εκτός νομού
Πηγή: Eurokinissi

Σε ισχύ εξακολουθεί να βρίσκεται η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, καθώς κρίνεται επιτακτική η αποτροπή μιας νέας διασποράς του κορονοϊού, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε νέα αυστηρά lockdown σε περιοχές που θα παρουσίαζαν έκρηξη νέων κρουσμάτων.   

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες μόνο περιπτώσεις - εξαιρέσεις για τις οποίες επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Με βάση, λοιπόν, όσα έχουν ανακοινωθεί οι μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων που επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση αφορούν:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία

    Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
     
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας

    Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
     
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή

    Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
     
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους

    Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
     
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

    Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Προσοχή: η μετάβαση μπορεί να γίνει μόνο μια φορά, χωρίς δικαίωμα επιστροφής

Ο έλεγχος για τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, τις Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τις παραπάνω διατάξεις επιβάλλεται, με απλή πράξη των ανωτέρω αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο (διπλάσιο) τριακοσίων (300) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα