Νέα
  • ΓΔ: 1420.27 +0.19%
  • Τζίρος: 39,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Χαρτογραφώντας τις Αρχαιότητες των Αθηνών

Ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με χαρά ανακοινώνουμε την ανάρτηση του έργου Χαρτογραφώντας τις Αρχαιότητες των Αθηνών, μια δίγλωσση χαρτογραφική πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης που σχεδίασε και υλοποίησε η ομάδα Δίπυλον. Για πρώτη φορά στην ιστορία της έρευνας οργανώνεται και ταξινομείται σε σύγχρονο αστικό υπόβαθρο η αρχαιολογική τεκμηρίωση για το κτιστό περιβάλλον της Αθήνας που αποκάλυψαν  σωστικές ανασκαφές 160 χρόνων. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (μέγας δωρητής), του The Packard Humanities Institute (PHI) και της Αιγέας ΑΜΚΕ.

σδασ

Το έργο χαρτογραφεί την περιοχή που περιβάλλουν τα αρχαία τείχη καθώς και μια ζώνη πλάτους 500 μέτρων γύρω τους καλύπτοντας 6.700 χλμ.2 σύγχρονου αστικού χώρου. Πληροφοριακά στοιχεία ανασκαφικών επεμβάσεων από 1.420 αρχαιολογικές θέσεις καταχωρίστηκαν σε γεωχωρική βάση δεδομένων μαζί με 670 σχέδια κατόψεων και 1.400 βιβλιογραφικές παραπομπές, δημιουργώντας τον πρώτο ψηφιακό χάρτη σωστικών ανασκαφών στην Αθήνα. Με τη βοήθεια των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) και συναφών διαδικτυακών τεχνολογιών (web-mapping) προσφέρεται η δυνατότητα για απλές και σύνθετες αναζητήσεις αποδίδοντας τη χωρική διάσταση αρχαίων κτηρίων και κατασκευών με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια· εργασία απαιτητική λόγω του τεράστιου όγκου των δεδομένων. Στην προσπάθεια αυτή, η συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλεως των Αθηνών αποδείχθηκε πολύτιμη.

ξηφγξη

Το έργο προσφέρει μια περιήγηση στον αρχαίο αστικό ιστό και απευθύνεται όχι μόνο στον ειδικό ερευνητή της αρχαιολογίας και της ιστορικής τοπογραφίας αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο για την αρχαιολογία και την ιστορία της Αθήνας. Σκοπός του έργου είναι η ψηφιακή ανασύσταση και διάχυση του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης και η ανάδειξη των ιστορικών όψεων μιας άγνωστης, μέχρι τώρα, Αθήνας.

ξηφγξη
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ