Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσo απέχουμε από ένα καθολικό lockdown

Lockdown / Πηγή: Intime
Lockdown / Πηγή: Intime

Mέχρι τώρα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και επιστημονική κοινότητα απέκλειαν ένα καθολικό lockdown, ωστόσο πλέον υπάρχουν «φωνές» που αφήνουν «παράθυρα» ανοικτά για καραντίνα, αν υπάρξει ραγδαία επειδείνωση της πανδημίας. 

Ήδη τις τελευταίες ημέρες οι αριθμοί νεκρών, διασωληνωμένων, κρουσμάτων, μεγεθύνονται: χθες είχαμε 3.407 κρούσματα, 34 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέβηκαν στους 347. Την ίδια ημέρα πέρυσι είχαμε 864 κρούσματα, 6 θανάτους και 86 διασωληνωμένους. Βέβαια, πέρυσι τέτοια εποχή δεν υπήρχαν τα εμβόλια, βασικά «όπλα» εναντίον του κορονοϊού, τα οποία κυκλοφόρησαν στις 7 Νομεβρίου του 2020.  

Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας, τότε η λήψη αρχικά κάποιων μέτρων (όπως η επαναφορά σε όλους τους χώρους της μάσκας) είναι στο... τραπέζι, ενώ δεν αποκλείεται και ένα lockdown. Ένα σενάριο μιλάει για καραντίνα όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, κι αν αρχίσει αν πιέζεται το σύστημα υγείας, τότε καθολικό lockdown.    

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για καθολική καραντίνα άφησε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Ποτέ μη λες ποτέ» απάντησε ο καθηγητής, ο οποίος τόνισε στον Σκάι, ότι πρέπει ο κόσμος να πειστεί να εμβολιαστεί και σε αυτό βοηθούν οι εικόνες, όπως τα διαγράμματα που παρουσίασε η κα Γκάγκα.

Δεν αποκλείεται πάντως να προτιμηθεί το μοντέλο της Νέας Ζηλανδίας, που πήγε σε lockdown έως ότου εμβολιαστεί το 90% του πληθυσμού. Ένα μέτρο για να ασκήσει πίεση στους πολίτες που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβολιο κατά του Covid-19.

Όπως και να έχει η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα μέτρα πριν πάρει απόφασεις. Στο... τραπέζι των συζητήσεων είναι και η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Αρκετοί υπουργοί  προκρίνουν αυτή τη λύση, ώστε να αποφευχθεί ένα ολικό «κατέβασμα ρολών» της χώρας, καθώς δεν το αντέχει η οικονομία.

Οι 10 περιοχές με επιβαρυμένο φορτίο

Ειδικότερα αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε ακόμα παραπάνω την τελευταία εβδομάδα στα Γρεβενά, την Ημαθία και τη Μαγνησία, ενώ σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρήθηκε επιπλέον, για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, σε περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, όπως είναι η Αρκαδία, η Λακωνία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία.

Ταυτόχρονα στην Ξάνθη και στη Δράμα, παρά μια κάποια σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των νοσηλειών αλλά και της θνητότητας που είναι από τις υψηλότερες που καταγράφονται στην επικράτεια.

Σταθερή η Αττική

Στην Αττική από την άλλη ενώ η πορεία της πανδημίας είναι γενικά σταθερή, το επιδημιολογικό φορτίο είναι επιβαρυμένο στη Δυτική Αττική, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα στο Βόρειο Τομέα Αθηνών με διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων τα 38 έτη.

«Δύσκολος χειμώνας»

Όπως και να έχει προβλέπεται άλλος ένας δύσκολος χειμώνας και η επιστημονική κοινότητα περιμένει και άλλο κύμα έξαρσης της πανδημίας. «Ο χειμώνας δεν θα είναι εύκολος» υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος και επεσήμανε ότι «θα έχουμε και 4ο και 5ο κύμα, αλλά το θέμα είναι πόσο μεγάλα θα είναι. Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας».

Μάλιστα ζήτησε καμπάνια για να πειστου΄ν οι πολίτες να εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι όσα είπαν ο κ. Τσιόδρας, για πάνω από 8.000 νεκρούς επιπλέον αν δεν εμβολιαζόμασταν, και η κ. Γκάγκα με τα διαγράμματα για τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ, θα έπρεπε γίνουν σποτ στην τηλεόραση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ