Νέα
  • ΓΔ: 877.24 +1.09%
  • Τζίρος: 59,55 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υγεία: Σημαντική μείωση του clawback - Δημόσιες επενδύσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ

Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» / Πηγή: Intime
Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» / Πηγή: Intime

Μία ισχυρή μεταρρύθμιση για τον χώρο της Υγείας τα επόμενα χρόνια θα είναι η σημαντική μείωση του clawback, σύμφωνα με τα όσα τόνισε σήμερα σε ομιλία του στο 20ο Health World που διοργανώνει το Ελληνικό - Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα σημείωσε ότι πιθανή αποτυχία στην παραπάνω μεταρρύθμιση θα σημάνει σημαντική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, αφού θα κληθεί να σηκώσει ένα σημαντικό μέρος αυτής της απώλειας.

Αναφερόμενος γενικά στο σχέδιο για την Υγεία, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «είναι και πολύ μεγάλο και πολύ φιλόδοξο»

Βέβαια σημείωσε ότι ως αντιστάθμισμα έρχονται σημαντικές επιδοτήσεις, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον χώρο του φαρμάκου με αντάλλαγμα την μείωση του clawback ύψους 250 εκατ. Αυτό θα επιτρέψει την πραγματοποίηση πολύ σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων στο συγκεκριμένο χώρο.

Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση κόβει 900 εκατ. από τον προϋπολογισμό για την υγεία

Ερχονται σημαντικές ξένες επενδύσεις 

Οπως τόνισε ο υπουργός «για την προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων υπάρχουν σημαντικά εργαλεία μέσα από το Ταμείο, ειδικά για τον τομέα της Ερευνας και Τεχνολογίας. Μοναδική προϋπόθεση η συγχρηματοδότηση».

Σημείωσε, επίσης, ότι «ένα άλλο εργαλείο είναι τα δάνεια από το Ταμείο, με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο που για την αρχή θα είναι της τάξεως του 0,35%. Οι όροι είναι ξεκάθαροι. Το 20% με ίδια κεφάλαια, το 30% τραπεζικός δανεισμός και εφόσον συντρέχουν και οι δύο αυτοί όροι μπορεί να δοθεί χρηματοδότηση μέσα από το Ταμείο της τάξεως του 30% έως 50%».

Οι δημόσιες επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 2 δισ.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο Θ. Σκυλακάκης «τα ποσά αθροιστικά, υπολογίζοντας και τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. σε προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων».

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό που υπάρχει, υποστήριξε ότι η «η παρέμβαση στην Υγεία περιλαμβάνει μαζικό εκσυγχρονισμό και ανακαίνιση τόσο των υποδομών που έχουμε στη πρωτοβάθμια υγεία, όσο και την δευτεροβάθμια.

Μεγάλες επενδύσεις στην ψηφιακή αναβάθμιση με κεντρικό άξονα το να αποκτήσουμε όλοι έναν πραγματικό φάκελο ασθενή».

ΕΕ-Σ. Κυριακίδου: Οι δαπάνες για την υγεία είναι επένδυση, όχι κόστος

Η Ελλάδα στην πανδημία ήταν η πλέον ευάλωτη χώρα

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στην πανδημία και στις συνθήκες που υπήρξαν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα τόνισε:

«Η πανδημία είναι ίσως η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από πλευράς μεγέθους της σύγχρονης εποχής, αφού είναι η πρώτη φορά που είχαμε μία παγκόσμια ύφεση και μία κρίση που οι περισσότερες χώρες αντιμετώπισαν με ορθολογικό τρόπο και μία σχετική επιτυχία.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτή την πανδημία, όντας η πλέον ευάλωτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. Και αυτό συνέβη, όχι γιατί ερχόμασταν από τα μνημόνια, αλλά κυρίως γιατί η δομή της οικονομίας ήταν ευάλωτη απέναντι σε μία πανδημία.

Ο Θ. Σκυλακάκης επιγραμματικά τόνισε γιατί ήμασταν ευάλωτοι;

  • Είχαμε έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη.
  • Η κρίση έπληξε κυρίως τους τομείς τουρισμού, υπηρεσιών, εστίασης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού, αθλητισμού … που ως μερίδιο του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικότερες σε σχέση με άλλες χώρες.
  • Η Ελλάδα από πλευράς κοινωνικής και γεωγραφικής δομής είναι εξαιρετικά ευάλωτη, διότι είχαμε δύο μεγάλα αστικά κέντρα που ευνοούν την μετάδοση των ασθενειών, λόγω του συγχρωτισμού των ανθρώπων.
  • Είμαστε ένα γεωγραφικό σταυροδρόμι που έχει ταυτόχρονα νόμιμη μετακίνηση με την μορφή των εποχικών εργατών, παράτυπη μετανάστευση σε μεγάλους αριθμούς
  • Τον τουρισμό που εκτός του οικονομικού κόστους είχε και ένα αυξημένο υγειονομικό κόστος λόγω των μετακινήσεων και
  • Θέματα κουλτούρας. Τελευταία άλλαξαν τις συνήθειες μας και πάψαμε να αγκαλιαζόμαστε, αλλά στο πρώτο διάστημα ήμασταν εξαιρετικά ευάλωτοι.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ