Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης - Ποιους θα αφορά σε πρώτη φάση

Αλλεργία από το εμβόλιο εμφάνισαν δύο εργαζόμενοι του ΕΣΥ στην Βρετανία
Πηγή: AP

«Βόμβα» από το Θάνο Πλεύρη, ο οποίος αποκάλυψε σε συνέντευξή του πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό να γίνει υποχρεωτική. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΑΝΤ1, έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η τρίτη δόση να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι σε ισχύ.

Προ ημερών, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μπει «ημερομηνία λήξης» στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. 

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνεπώς γίνεται αντιληπτό πως εφόσον προχωρήσει το μέτρο της υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης, θα εφαρμοστεί σε πολίτες οι οποίοι έκαναν την πρώτη δόση πριν από 6 μήνες. Με την παρέλευση αυτού του χρονικού ορίου, θα καλούνται να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου υποχρεωτικά. 

Κομισιόν: Για ένα χρόνο ισχύει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της ΚομισιόνΚρίστιαν Γουίγκαν σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ανέφερε πως το  ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID19 θα έχει ισχύ για έναν χρόνο, τονίζοντας ωστόσο ότι θα δίνεται η δυνατότητα παράτασης.

Όπως σημείωσε, όταν θα υπάρξει η έκθεση για τη λειτουργία του πιστοποιητικού τον Μάρτιο, θα δοθούν πιθανές διευκρινίσεις.Η Επιτροπή θα υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τρεις μήνες πριν από τη λήξη της εφαρμογής του κανονισμού. Μαζί με αυτήν την έκθεση, η Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει την παράταση του πιστοποιητικού COVID εάν είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην πανδημία» είχε γνωστοποιήσει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της όταν τέθηκε σε ισχύ το πιστοποιητικό την 1η Ιουλίου 2021. «Ο κανονισμός για το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για την COVID θα ισχύει για 12 μήνες από την 1η Ιουλίου 2021» είχε αναφερθεί.

Τρίτη δόση: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 18 - Ποια εμβόλια είναι διαθέσιμα

Σημειώνεται πως σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για τα άτομα άνω των 18 ετών. Προϋπόθεση για την χορήγηση τρίτης δόσης, να έχουν περάσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna θα γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή το εμβόλιο της Pfizer.

Από Τρίτη με Moderna η επαναληπτική δόση

Τις επόμενες ημέρες η επαναληπτική δόση θα μπορεί να γίνεται και με το mRNA εμβόλιο της Moderna. Οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση θα λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 400.000 πολίτες με την τρίτη δόση κατά της Covid , καθώς η χορήγησή της ξεκίνησε μέσα Σεπτεμβρίου σε ομάδες όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και ακολούθησαν άτομα που διαβιούν σε δομές, άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και οι υγειονομικοί.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες σε σύγκριση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δεύτερη δόση.

Η αναγκαιότητα, της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χυμικής ανοσίας, αλλά και την λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού. Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη διάρκεια προστασίας. ​Σύμφωνα με τους ειδικούς άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ