Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλιματική αλλαγή: «Καμπανάκι» από αναλυτές για μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη

Ο στόχος να μην υπερβεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη τους 1,5 βαθμούς Κελσίου δεν θα επιτευχθεί με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της συνόδου COP26, σύμφωνα με ανάλυση της ερευνητικής ομάδας Climate Action Tracker (CAT) που συμπεραίνει ότι ο πλανήτης κινείται προς αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμούς. Σημειώνεται ότι η ανάλυση αυτή έγινε στις αρχές της εβδομάδας, δηλαδή πριν από το τέλος της COP26. 

Η COP26 «έχει ένα πολύ μεγάλο κενό αξιοπιστίας, δράσης και δέσμευσης», ανέφερε το CAT.

H σύνοδος της CAP26, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα στη Γλασκώβη, θεωρείται πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά οι προβλέψεις των αναλυτών έρχονται σε αντίθεση με την αισιοδοξία που υπήρξε στον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, μετά από μία σειρά εξαγγελιών, περιλαμβανομένης της δέσμευσης να σταματήσει η αποψίλωση των δασών.

Δραματική προειδοποίηση της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας

Η δυσοίωνη πρόβλεψη του CAT ακολουθεί την προειδοποίηση της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας  ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να επηρεασθούν από καταστροφικούς καύσωνες και υγρασία  αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς σε σχέση με τα επίπεδα πριν την εκβιομηχάνιση.

Το CAT εξέτασε τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι χώρες πριν και κατά της διάρκεια της COP26 και συμπέρανε ότι το 2030 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη θα συνεχίσουν να είναι διπλάσιες από το επίπεδο που είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της θερμοκρασιακής αύξησης κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο περιορισμός της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς θα αποτρέψει τις πιο επικίνδυνες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η σύνοδος για το κλίμα στο Παρίσι το 2015 συμφώνησε σε ένα σχέδιο για την αποφυγή μίας επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής, το οποίο περιλάμβανε την επιδίωξη να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από του 1,5 βαθμούς. Όταν, όμως, αναλυθούν οι πραγματικές κυβερνητικές πολιτικές – και όχι οι δεσμεύσεις – η προβλεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας είναι 2,7 βαθμοί, σύμφωνα με το CAT.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ