Νέα
  • ΓΔ: 874.32 -0.97%
  • Τζίρος: 15,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βασιλακόπουλος στο Open: Δημιουργήσαμε ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές και είχαμε υψηλή θνητότητα

Νοσοκομείο / Πηγή: Intime
Νοσοκομείο / Πηγή: Intime

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας χτυπά τη χώρα, τα κρούσματα κορονοϊού έχουν εκτοξευτεί και το σύστημα υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται. Ωστόσο η λύση δεν είναι να αναπτύξουεμ περισσότερες ΜΕΘ, χωρίς σωστές προδιαγραφές, προειδοποιεί ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. 

Μάλιστα προκαλεί προβληματισμό η παραδοχή του κ. Βασιλακόπουλου στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στην τηλεόραση του OPEN, ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας είχαν δημιουργηθεί κλίνες ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο «Λαϊκό»

«Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική κορονοϊού του νοσοκομείου δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο», είπε και συνέχισε:

«Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε με πολύ πολύ μέτρια αποτελέσματα. Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα δεν ήταν όλες πραγματικές κλίνες ΜΕΘ. Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και έπειτα έπαψαν να λειτουργούν. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα, το οποίο δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα απογοητευτείτε, δεν μπορώ να πω περισσότερα. Δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν 5.000 ΜΕΘ επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται, δεν είναι δυνατόν. Γιατί και τα αποτελέσματα που θα πάρουμε είναι πάρα πολύ φτωχά».

«Ζητήστε επίσημα στοιχεία, πόσοι νοσηλεύτηκαν σε αυτά τα πέντε κρεβάτια και πόσοι βγήκαν από εκεί. Γιατί δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα, όταν δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένο και εκπαιδευιμένο προσωπικό και όλα τα στάνταρ. Η μονάδα λειτούργησε με τρεις εντατικολόγους και 3-4 αναισθησιολόγους, οι οποίοι δεν ήταν ειδικοί εντατικολόγοι, λειτούργησε εκ των ενόντων, όπως λειτούργησαν και άλλες μονάδες στην Ελλάδα».

«Το να παίρνουμε χειρουργικές κλίνες επειδή έχουν αναπνευστήρες να τις μετατρέπουμε σε ΜΕΘ, είναι λύση ανάγκης σε ένα πόλεμο, δεν θα πετύχουμε τα στάνταρ θνητότητας. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι να εμβολιαστούμε όλοι για να πετύχουμε λογικά αποτελέσματα». 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ