Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Rent to buy: Πώς θα αποκτήσετε ακίνητο πληρώνοντας με το μήνα, χωρίς δάνειο

Ο Έλληνας είναι ιδιοκτήτης. Ανέκαθεν το όνειρό του ήταν να αποκτήσει το δικό του σπίτι. Τα μνημονιακά χρόνια, αλλά και εσχάτως με την πανδημία μπορεί να υπάρχει δυστοκία στα στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες, ωστόσο υπάρχει τρόπος να αποκτήσει τη δική του στέγη δια της...πλαγίας οδού. Δηλαδή με... ενοίκιο ή με «rent to buy».

Περισσότερο από κάθε άλλο λαό, ο Έλληνας αγαπά την ιδιοκτησία και επτά στους 10, ζουν σε ιδιόκτητο ακίνητο. Στα χρόνια της κρίσης η ιδιοκτησία έγινε εφιάλτης, καθώς από τη μια η υπέρμετρη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, από την άλλη η απροθυμία των τραπεζών να δώσουν δάνεια, οδήγησε τα νοικοκυριά στο ενοίκιο. Όμως η επιθυμία να αποκτήσει δικό του σπίτι είναι ανυπέρβλητη. Και η λύση βρέθηκε πληρώνοντας με το... μήνα.

Yπάρχουν αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις στην ελληνική κτηματαγορά που προσφέρουν την υπηρεσία «rent to buy».

Πως λειτουργεί το νέο μοντέλο αγοράς ακινήτου 

Με δύο τρόπους:

  1. Ο ενοικιαστής μπορεί να αγοράζει το σπίτι στο οποίο μένει πληρώνοντας μια μηνιαία καταβολή και επιπλέον ένα ποσό, κάνοντας συμφωνία με τον ιδιοκτήτη. Ουσιαστικά θα αποταμιεύει ένα ποσό κάθε μήνα που θα το χρησιμοποιήσει ως προκαταβολή για την αγορά του σπιτιού που κατοικεί. Για παράδειγμα: Εάν καταβάλλει το μήνα ένα ενοίκιο 500 ευρώ, συν 400 ευρώ σε κάποια χρόνια, θα έχει αποταμιεύσει ένα καλό ποσό για την αγορά του. Π.χ. σε πέντε χρόνια θα έχει συγκεντρώσει 24.000 ευρώ.
  2. Ή μπορεί να δώσει εξαρχής μια προκαταβολή και εν συνεχεία δόσεις. Για παράδειγμα: Εάν ένα ακίνητο στοιχίζει 100.000 ευρώ και δώσει κάποιος το 15%, απομένουν 85.000 ευρώ. Μπορεί να πετύχιε μια συμφωνία αποπληρωμής σε ένα διάστημα 20 ή 30 ετών καταβάλλοντας το ισόποσο ποσό.

Είναι σημαντικό πάντως παράλληλα να έχει τη δυνατότητα των άτακτων καταβολών με στόχο να μειωθεί το ποσό οφειλής.

Αυτό το μοντέλο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες χώρες, ενώ στην Ελλάδα κάνει τα... πρώτα του βήματα εξηγεί ο πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας:    

«Αφορά κατά κύριο λόγο εταιρείες που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και όχι μεμονωμένα πρόσωπα. Μια εταιρεία που έχει στη ιδιοκτησία της οικιστικά ακίνητα μπαίνει στη διαδικασία και λέει στον ενδιαφερόμενο αγοραστή ότι δίνοντας 10% - 15% της αξίας του ακινήτου καθώς και το μηνίαιο ενοίκιο, έχοντας παράλληλα τη δυνατίτητα των επιπλέον άτακτων χρονικών καταβολών, μπορείς να το αποκτήσεις».

Γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα; «Αυτό δεν μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα διότι το μεγαλύτερο ποσοστσό των ακινήτων που είναι προς πώληση, ανήκουν σε ιδιώτες (και όχι σε εταιρείες). Ένας ιδιώτης πολύ δύσκολα θα δεχθεί να πάρει τα χρήματά του σε 20 με 30 χρόνια. Επιπλεόν δημιουργούνται πολλά προβλήματα σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας, αν για παράδειγμα δεν κατανβάλλει το συμφωνημένο τίμημα. Επίσης πολλοί ιδιοκτήτες έχουν οικονομικές υποχρεώσεις, κι έχουν άμεση ανάγκη να πάρουν τα χρήματά τους» σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Αγορά ακινήτου με ενοίκιο

Ωστόσο υπάρχουν και οι περιπτώσεις που μπορεί ένας αγοραστής να έλθει ατομικά σε συμφωνία με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη και να πληρώνει με το μήνα το ακίνητο που θα αγοράσει. Αυτό προϋποθέτει μια σημαντική προκαταβολή. Ενώ και το τίμημα για το ακίνητο θα είναι υψηλότερο.

Η κ. Ειρήνη Παπαγεωργίου έχει δύο εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και είναι ιδιοκτήτρια κατοικίας που αγόρασε στο Μοσχάτο, μέσω... ενοικίου. Η κρίση των μνημονιακών χρόνων, αλλά και η πανδημία των δύο τελευταίων ετών, έφερε σημαντική μείωση στους τζίρους της. Δεν κατέθεσε τα όπλα όταν οι τράπεζες απέρριψαν τα αιτήματά της για δάνειο. Η ίδια περιέγραψε στην imerisia.gr, πως έφτασε στην αγορά του ακινήτου που επιθυμούσε, κλείνοντας η ίδια συμφωνία με τον ιδιοκτήτη: «Έμενα αρκετά χρόνια σε ενοικιαζόμενες κατοικίες, αλλά πάντα επιθυμούσα να αγοράσω τη δική μου. Είχα συγκεντρώσει ένα καλό ποσό για προκαταβολή και στόχευα να συμπληρώσω το υπόλοιπο με δάνειο από τράπεζα, ωστόσο το αίτημά μου απορρίφθηκε. Μετά από μεγάλη έρευνα βρήκα το σπίτι που μου άρεσε και τον ιδιοκτήτη που δέχθηκε να μου το πουλήσει με μηνιαίες καταβολές. Κάτι σαν... leasing δηλαδή».

Της στοίχισε ακριβότερα;  «Ναι είναι κάπως μεγαλύτερο το ποσό που θα δώσω από την αρχική τιμή πώλησης, ωστόσο είναι μικρότερο από ότι θα πλήρωνα για τόκους στο δάνειο.Κι έχω πάντα την ελπίδα ότι θα συγκεντρώσω νωρίτερα το υπόλοιπο ποσό και θα ξεχρεώσω το σπίτι μου».

«Το τίμημα ενός ακινήτου μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερο, αφού θα αποπληρωθεί αρκετά χρόνια μετά. Κι αυτό για δύο λόγους», όπως επισημαίνει ο κ. Μπάκας. «Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να κλείσουν μια τιμή αξίας 100.000 και να τα πάρουν σε 20 χρόνια: πρώτον γιατί η αξία των χρηματων αλλάζει, και δεύτερον η αξία του ακινήτου αλλάζει κι αυτή».  

Δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να βρεις ακίνητο, το οποίο θα ξεπληρώσεις με ενοίκιο μετά από χρόνια. Χρειάζεται μεγάλη έρευνα αγοράς και το βασικότερο κίνητρο είναι ο αγοραστής να διαθέτει μια «γερή» προκαταβολή, μεγαλύτερη του μισού ποσού. Επιπλέον θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα έκτακτων καταβολών. Πέραν δηλαδή του μηνιαίου ποσού. Και φυσικά είναι πιο εύκολο, εάν πρόκειται για μικρό διαμέρισμα μικρής αξίας, ώστε να μην χρειάζονται πολλά χρόνια αποπληρωμής.

«Το ποσοστό πωλήσεων σε αυτό το πλαίσιο είναι μικρό» σημειώνει ο κ. Μπάκας και καταλήγηει λέγοντας πως: «Κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρούν σε αυτό το μοντέλο πώλησης, καθώς μπορεί και οι ίδιοι να έχουν μηνιαίες υποχρεώσεις. Προτιμούν λοιπόν, να  λαμβάνουν το ποσό και να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ