Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Απογραφή 2021: Μαζικές παραιτήσεις απογραφέων στην Πάτρα - Δεν τους δέχονται οι «αρνητές»

Απογραφή
Πηγή Ευρωκίνηση

Με προβλήματα συνεχίζεται η Απογραφή 2021 με τους απογραφείς στην Πάτρα να παραιτούνται μαζικά καθώς όπως καταγγέλλει ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Στατικής Αχαΐας (ΕΛΣΤΑΤ), Νικόλαος Μουρτζούχος, δεν αντέχουν τις κακές συμπεριφορές πολιτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να παραιτηθούν οι 500 από τους συνολικά 700 απογραφείς της δημοτικής ενότητας Πατρέων που ανέλαβαν πρόσφατα καθήκοντα για τη διαδικασία.

«Φυσικά τα παιδιά δεν είναι επαγγελματίες ερευνητές να έχουν συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές και έρχονται και παραιτούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Μουρτζούχος.

«Οι απογραφείς πέφτουν σε κύμα άρνησης»

«Αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες. Ο κόσμος αρνείται όχι μόνο να απογραφεί αρνείται να δεχθεί τους απογραφείς, να τους ακούσει. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κατηγορία των "αρνητών", οι οποίοι δημιουργούν το πρόβλημα στην διενέργεια της απογραφής», σημείωσε παράλληλα. 

«Δηλαδή πηγαίνει ο απογραφέας χτυπάει το κουδούνι και τους κλείνουν κατάμουτρα την πόρτα. Αυτά τα άτομα, αφού ενημερωθούν ότι πρόκειται για την απογραφή… απευθύνονται πλέον σε μας τηλεφωνικώς και ζητούν να τους δώσουμε τον μοναδικό κωδικό για να αυτοαπογραφούν», συμπλήρωσε. 

Όπως λέει ο ίδιος: «οι απογραφείς πέφτουν πάνω σε κύμα άρνησης. Έχουν χρησιμοποιηθεί άτομα για σχεδόν δύο απογραφές. Οι παραιτήσεις δημιουργούν πρόβλημα χρόνου, καθώς χρειάζονται νέες εκπαιδεύσεις αλλά και γραφειοκρατικές διαδικασίες για να αναλάβουν υπηρεσία οι νέοι».

«Αυτό βέβαια», εξήγησε ο κ. Μουτζούχος, «οφείλεται στο γεγονός, ότι ο κόσμος έχει αγανακτήσει με όλο αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια με την διανομή εντύπων. Γι΄αυτό και ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι ο απογραφέας που βρίσκεται στην πόρτα του, είναι κάποιος πωλητής ή διανομέας εντύπων και χωρίς να ακούσει το παραμικρό του κλείνει την πόρτα».

«Περίμεναν περισσότερα λεφτά οι απογραφείς»

Ένας δεύτερος παράγοντας που οδηγεί τους απογραφείς στην παραίτηση είναι όπως αναφέρει ο κ. Μουρτζούχος στο γεγονός πως «είχαν παρακινηθεί από τα ΜΜΕ πως θα είχαν πολύ υψηλές αποδοχές που θα έφταναν τα 1.200 ευρώ τον μήνα, όμως η δουλειά δεν είναι απλή και τα χρήματα δεν είναι τόσα».

Ένα ακόμα ζήτημα που αντιμετωπίζουν στην ΕΛΣΤΑΤ, που καθυστερεί τη διαδικασία της απογραφής είναι πως οι πολίτες χάνουν τον κωδικό που τους έχει σταλεί ταχυδρομικώς ή οι απογραφείς δεν μοιράζουν σωστά τους φακέλους ή γίνεται λάθος η συμπλήρωση του ειδικού κωδικού στο gov.gr.

Προβλήματα και με τις ερωτήσεις

Υπενθυμίζεται πως παράλληλα έχουν προκληθεί αντιδράσεις από πολίτες που αρνούνται να εμπλακούν στη διαδικασία λόγω κάποιων ερωτήσεων όπως «πόσα δωμάτια έχει το σπίτι σας» που εμπεριέχεται στο ερωτηματολόγιο της Απογραφής 2021.

Η ΕΛΣΤΑΤ θέλοντας να άρει αυτούς τους προβληματισμούς απάντησε σε ερωτήσεις πολιτών μέσω Twitter:

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ