Νέα
  • ΓΔ: 862.59 +0.26%
  • Τζίρος: 11,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μπουρλά: Το χάπι της Pfizer θα είναι αποτελεσματικό και για την Ομικρον - Τι είπε για το εμβόλιο

O CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά
Πηγή: Intime

Την πεποίθησή του ότι το χάπι της Pfizer για τον κορονοϊό θα είναι αποτελεσματικό και κατά της μετάλλαξης Ομικρον, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στο CNBC.

«Τα καλά νέα όσον αφορά τη θεραπεία μας είναι ότι σχεδιάστηκε έχοντας αυτό κατά νου, δηλαδή το γεγονός ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις γίνονται στις ακίδες. Επομένως, αυτό μου δίνει ένα πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης πως η θεραπεία δεν θα επηρεαστεί, η αγωγή μας από το στόμα δεν θα επηρεαστεί», δήλωσε ο Μπουρλά.

Η Pfizer υπέβαλε μέσα στον Νοέμβριο αίτηση στην αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για έκτακτη έγκριση του χαπιού της, που ονομάζει Paxlovid. Στην κλινική δοκιμή που έκανε σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, η φαρμακοβιομηχανία διαπίστωσε ότι το χάπι μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά 89%, εφόσον ληφθεί μαζί με ένα ευρύτατα χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον ιό του AIDS  εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο Μπουρλά είπε ακόμη ότι η Pfizer αναμένει τώρα πως θα παρασκευάσει χάπια για 80 εκατομμύρια θεραπείες αντί των 50 εκατομμυρίων που είχε ανακοινώσει προηγουμένως. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει ήδη αγοράσει  χάπια για 10 εκατομμύρια θεραπείες έναντι 5 δισ. δολαρίων.

Η παραλλαγή Ομικρον έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα της, η οποία προσκολλάται σε ανθρώπινα κύτταρα. Ορισμένες από τις μεταλλάξεις συνδέονται με υψηλότερη μεταδοτικότητα και μείωση της προστασίας των αντισωμάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μένει να φανεί η επίπτωση της Ομικρον στα εμβόλια

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer σημείωσε ότι η επίπτωση της Ομικρον στο εμβόλιο δύο δόσεων της εταιρείας μένει να φανεί.  «Δεν θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι πως τα εμβόλια δεν προστατεύουν. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα, που δεν το γνωρίζουμε ακόμη, θα μπορούσε να είναι ότι τα εμβόλια προστατεύουν λιγότερο», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η Pfizer έχει αρχίσει ήδη τη δουλειά για την παρασκευή ενός νέου εμβολίου, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο. «Εχουμε κάνει πολλές φορές ξεκάθαρο ότι θα είμαστε σε θέση μα έχουμε εμβόλιο σε λιγότερο από 100 ημέρες, ενώ τόνισε ότι η εταιρεία μπόρεσε να δημιουργήσει εμβόλια για τις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα γρήγορα, αν και τελικά αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν επειδή τα αρχικά εμβόλια παρέμειναν αποτελεσματικά.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ