Νέα
  • ΓΔ: 1422.03 +0.31%
  • Τζίρος: 347,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πλεύρης: Η κυβέρνηση έχει τριπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ - Τι ισχύει με την επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων

«Σημασία έχει να δούμε τι μοντέλο υγείας θέλουμε πέρα από δογματισμούς» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δημόσιας Υγείας και το «νέο ΕΣΥ».

12.000 επικουρικό προσωπικό

Ο κ. Πλεύρης απέρριψε την κριτική ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αναφέροντας ότι σήμερα έχουμε 12.000 άτομα που έχουν μπει στο ΕΣΥ ως υγειονομικό επικουρικό προσωπικό, 2.069 επικουρικούς ιατρούς και πάνω από 2.000 μόνιμους ιατρούς. Την προηγούμενη πενταετία έγινε προκήρυξη συνολικά για  2.754 ιατρούς, και στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ έγιναν προκηρύξεις για 2.890 θέσεις μόνιμων ιατρών και καλύφθηκαν πάνω από 2.000 θέσεις, ενώ για άγονες περιοχές που δεν καλύπτονται οι θέσεις που προκηρύσσονται, ξαναβγαίνουν οι προκηρύξεις. Τα κονδύλια για το ΕΣΥ τα αυξήσαμε στα 4.520.000.000 για το 2022, είπε ο υπουργός.

Για τις έκτακτες δαπάνες για το 2021 προβλέφθηκαν και δόθηκαν 944.000.000 ευρώ, ενώ για το 2022, δεδομένου ότι γίνεται μια πρόβλεψη ότι θα υπάρξει ύφεση στην πορεία της πανδημίας, προβλέπονται 736.000.000 ευρώ. «Και ναι, εάν χρειαστούν και άλλα κονδύλια, όπως έγινε και το 2021, θα δοθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Επίσης έχει προβλεφθεί 1,5 δισ. ευρώ να υπάρξει από το Ταμείο Ανάκαμψης για το ΕΣΥ» διαβεβαίωσε ο υπουργός.

1.300 κλίνες ΜΕΘ και συνεχώς αυξάνονται

Σχετικά με τις ΜΕΘ, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 στο ΕΣΥ υπήρχαν 557 κλίνες και σήμερα είναι 1.300 και συνεχώς αυξάνονται.

Τόνισε πως σήμερα, το ΕΣΥ, παράλληλα έχει στη διάθεσή του και το σύνολο κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και για non-COVID και για COVID περιστατικά – και αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 200 τα περιστατικά που βρίσκονται σε ιδιωτικές δομές. Στην Αθήνα, είπε πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει πίεση στο δημόσιο σύστημα, σε αντίθεση με την Θεσσαλονίκη και την Θεσσαλία, όπου ζητήσαμε και παίρνουμε κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα στην Θεσσαλία πήραμε 365 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα και για covid και για non-covid περιστατικά. Στη Θεσσαλονίκη, η «Αρωγή» έχει δώσει 200 κλίνες, η «Γενική Κλινική» 88 κλίνες, ο «Κυανός Σταυρός» έχει δώσει 30 κλίνες, η «Βιοκλινική» 15 κλίνες και το Διαβαλκανικό 30 κλίνες.

Επίταξη δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν θα πληρώνει τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Ο υπουργός σημείωσε ότι η «επίταξη» δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν θα πληρώνει τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αντίθετα, θα είναι υποχρεωμένο να αποζημιώνει (όπως άλλωστε κάνει και σήμερα) το νοσήλιο που έχει ορίσει ο ΕΟΠΠΥ. Συνεπώς δεν θα πρέπει να γίνει διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με οριζόντιες «επιτάξεις».

Υπογράμμισε επίσης, πως το 85% των κρουσμάτων αφορά ανεμβολίαστους, καθώς το 90% των νοσηλίων αφορά ανεμβολίαστους. Το 95% των νοσηλίων σε ΜΕΘ αφορά ανεμβολίαστους.

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή είμαστε στο 73% του ενήλικου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Παράλληλα, τόνισε πως ήμασταν «οι πρώτοι που πήραμε μονοκλωνικά από το ευρωπαϊκό πακέτο συμφωνίας, καθώς αυτά εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 12/11 και στις 11/12 είχαμε τα μονοκλωνικά φάρμακα, που και αυτά χορηγούνται δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ