Νέα
  • ΓΔ: 1381.07 +1.13%
  • Τζίρος: 104,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα μέτρα: Πότε θα πληρώνουν πρόστιμο 50 αντί για 100 ευρώ οι ανεμβολίαστοι άνω των 60

Εμβολιασμοί ηλικιωμένων / Πηγή: Intime
Εμβολιασμοί ηλικιωμένων / Πηγή: Intime

Με το βλέμμα στραμμένο στην έξαρση των κρουσμάτων αλλά και στην εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ υπέρ των δομών υγείας σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν.

Όπως έγινε γνωστό, η προθεσμία για όσους ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός η 16η Ιανουαρίου ενώ η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Παράλληλα, η τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ορίζει όλες τις επιπλέον λεπτομέρειες για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης του μέτρου, αλλά και για το πως θα εντοπίζονται όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. 

Η ρύθμιση προβλέπει ότι τα πρόστιμα μπορεί να μειώνονται στα 50 ευρώ εάν πριν τα μέσα το μήνα κάποιος κλείσει ραντεβού και εμβολιαστεί. Αντίστοιχα και ο Ιανουάριος για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα υπολογισθεί μισός και τα πρόστιμα θα είναι 50 ευρώ.

Στην ουσία το πρόστιμο των 100 ευρώ θα μοιράζεται ανά 15 ημέρες.  Παρότι θα επιβάλλεται κάθε μήνα σε όσους δεν κάνουν το εμβόλιο, εάν κάποιος αποφασίσει να κάνει την πρώτη δόση πριν ο μήνας φθάσει 15, θα πληρώνει μόνο 50 και όχι 100 ευρώ. Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.

Πώς θα εντοπίζονται οι ανεμβολίαστοι

Για την επιβολή του διοικητικού προστίμου θα διαβιβάζονται τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα, όπως ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης και Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, από την ΗΔΙΚΑ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορισθεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των υπόχρεων φυσικών προσώπων.

Στη συνέχεια η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαβιβάζει τα στοιχεία του στην ΑΑΔΕ ώστε τα πρόστιμα να καταλογιστούν μέσω της εφορίας στους πολίτες που είναι άνω των 60 και δεν εμβολιάσθηκαν.

Να σημειωθεί ότι εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή  τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής Επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και  31.12.1961.

Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο

Από την υποχρεωτικότητα εξαιρούνται:

  • Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού στους άνω των 60 μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων

Μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό τα ραντεβού για την πρώτη δόση από πολίτες άνω των 60 ετών, σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση. Ενδεικτικά, τις τελευταίες 10 ημέρες, ο ημερήσιος μέσος όρος για ραντεβού πρώτης δόσης του εμβολίου, για τους πολίτες άνω των 60 ήταν 2.600 ενώ την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, ημέρα εξαγγελίας των νέων μέτρων, για την ίδια ηλικιακή ομάδα κλείστηκαν 6.000 ραντεβού.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος ραντεβού των τελευταίων δέκα ημερών για πολίτες άνω των 60 ήταν στα 2.600

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ανακοινώσεις έγιναν στις 12 και από τη στιγμή εκείνη έως τη 2 το μεσημέρι είχε καταγραφεί υπερδιπλασιασμός στα ραντεβού της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αναμένεται να περάσουν σήμερα από τη Βουλή, όπου και θα ψηφιστούν.

Σημειώνεται ότι τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση της υποχρεωτικότητας:

  1. 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες 60+
  2. 7 στους 10 διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 60+
  3. 8 στους 10 διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι
  4. τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα 60+ είναι μόλις 3% έναντι 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.
  5. σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ