Νέα
  • ΓΔ: 1447.82 +1.89%
  • Τζίρος: 148,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Στους τρεις μήνες η τρίτη δόση του εμβολίου

Θεμιστοκλέους: Η Ελλάδα αναμεσά στις χώρες με πολύ χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων του εμβολίου
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους / Πηγή: Eurokinissi

Την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τους έξι στους τρεις μήνες αποφάσισε η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μετά το σχετικό ερώτημα που έθεσε σε αυτήν η κυβέρνηση.

Οπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα καταλήγει στην χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

Οσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson's and Johnson's η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Οπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Εκτίμησε, δε, σε 2 εκατ. τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Η απόφαση της επιτροπής, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη Ομικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία.

Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, και όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό το Σεπτέμβριο που πέρασε.

Πόσο μειώνει τον κίνδυνο νόσησης η τρίτη δοση

Είναι γνωστό ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από τη βαριά νόσο COVID-19, ωστόσο, η ανοσία και κατά συνέπεια ο βαθμός προστασίας φθίνει με την πάροδο του χρόνου, ειδικά για τους πιο ηλικιωμένους.

Πρόσφατα, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Τι δείχνει η μελέτη από τη Νορβηγία

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει μια πρόσφατη μελέτη από τη Νορβηγία σε μορφή προ-δημοσίευσης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική βάση προοπτικής καταγραφής των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 στη Νορβηγία μεταξύ 1ηςΦεβρουαρίου και 30ης Σεπτεμβρίου 2021.

Από αυτούς που νοσηλεύονταν, οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν σημαντικά μεγαλύτεροι, με διάμεση ηλικία 77 έτη, ενώ οι ανεμβολίαστοι είχαν διάμεση ηλικία ίση με 51 έτη.

Αντίστοιχα, όσοι εμβολιάστηκαν είχαν ήδη σε μεγαλύτερη συχνότητα προδιαθεσικούς παράγοντες βαρύτερης νόσησης, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα (60,7% έναντι 27,3%), καρκίνο (12,6% έναντι 2,8%) και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα (19,7% έναντι 5,3%). 

Οι εμβολιασμένοι ασθενείς είχαν σημαντική μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο καθώς και σημαντικά μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους νοσηλευόμενους. 

Η επίδραση της τρίτης δόσης

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι η τρίτη δόση του εμβολίου επιφέρει σημαντική και ταχεία, λόγω της πρότερης ανοσολογικής μνήμης, αύξηση των αντισωμάτων και συγχρόνως αποτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και την πιθανότητα λοίμωξης έπειτα από έκθεση στον ιό, και τη σοβαρή νόσηση. 

Σύμφωνα με μελέτη από το Ισραήλ, άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις και 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους.

Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης και την ανάγκη νοσηλείας λόγω COVID-19. Σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, ο COVID-19 είναι τρεις φορές συχνότερη στους ανεμβολίαστους, ενώ οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι δύο φορές περισσότερες και οι θάνατοι είναι 7 φορές περισσότεροι σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ