Νέα
  • ΓΔ: 1448.89 +0.95%
  • Τζίρος: 2,20 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Παγώνουν» οι χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας σε λογαριασμούς της ΔΕΗ

Την αναστολή των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για διάστημα πέντε μηνών και την εξόφληση των λογαριασμών φυσικού αερίου σε 4 δόσεις προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα συζητείται και ψηφίζεται σήμερα η αναστολή της καταβολής χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (Υ.Κ.Ω.) καταναλωτών (βιομηχανικής χρήσης και χαμηλής τάσης, αγροτικής χρήσης κ.λπ.), κατά την περίοδο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από 1.11.2021 έως και 31.3.2022.

Συγκεκριμένα, η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά τις κατώθι κατηγορίες καταναλωτών:

α) Βιομηχανικής χρήσης ΜΤ> 136GWh,

β) Βιομηχανικής χρήσης ΜΤ,

γ) Γενικής χρήσης ΜΤ,

δ) Αγροτικής χρήσης ΜΤ,

ε) Βιομηχανικής χρήσης για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85kVA και

δ) αγροτικής χρήσης ΜΤ, νια τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης των 85kVΑ 

Σε εφαρμογή του μέτρου, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα περιλαμβάνουν τη σχετική χρέωση ΥΚΩ στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των αντίστοιχων πελατών. Το ποσό το οποίο δεν χρεώνεται καταχωρίζεται σε ειδικό πεδίο του λογαριασμού με σημείωση περί της αναστολής καταβολής χρεώσεων.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου αναμένεται να εξοφληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού. Ο χρόνος και ο τρόπος εξόφλησης θα καθοριστούν με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης, συζητείται και ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία με την οποία παρέχεται δυνατότητα στους προμηθευτές φυσικού αερίου για εξόφληση, διακανονισμό (αζημίως και ατόκως για αυτούς, τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις) προς τους Διαχειριστές Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου, των χρηματικών σχετικά τις χρεώσεις χρήσης -δυναμικότητας και ενέργειας Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου που αντιστοιχούν στους πελάτες τους, για την περίοδο κατανάλωσης από 1.11.2021 έως και 31.12.2021.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Έχουμε διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι δεν θα αφήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δίχως προστασία απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση που πλήττει με σφοδρότητα την Ευρώπη. Εκτός από τα μέτρα που έχουμε λάβει, τα οποία υπερβαίνουν τα 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, επεκτείνουμε τη στήριξη και στις αγροτικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση. Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στον πρωτογενή τομέα σε μια περίοδο που το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας πιέζεται από τη ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Για τη μόνιμη και σταθερή μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, η Κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει κίνητρα για την αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ παράλληλα προχωρά στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού σχεδίου για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων και τη μείωση του κόστους άρδευσης».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, δήλωσε: «Η Κυβέρνηση από τη πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των παραγωγών που δοκιμάζονται από την ενεργειακή κρίση καθώς και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη υλοποιήσει μια τριπλή δέσμη μέτρων: τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, το αγροτικό πετρέλαιο στους συνεταιρισμένους, στους νέους αγρότες και σε όσους μετέχουν στη συμβολαιακή γεωργία, και τώρα την αναστολή καταβολής των ΥΚΩ.  Είμαστε έτοιμοι, δε, εάν απαιτηθεί να λάβουμε και περισσότερα μέτρα για την έμπρακτη στήριξη των παραγωγών. Κανείς δεν θα μείνει μόνος του». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα