Νέα
  • ΓΔ: 1423.43 +0.41%
  • Τζίρος: 70,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Πρόταση Παπαστεργίου: Να περιέλθουν στην Αυτοδιοίκηση τα ορφανά ακίνητα και να διατεθούν σε ευάλωτες ομάδες

Πηγή: kede.gr

Oι πολύπλευρες διαστάσεις του ζητήματος της στέγασης και οι αστικές προκλήσεις με τις οποίες συνδέεται, η ανάγκη υλοποίησης αποτελεσματικών πολιτικών στέγασης που μπορούν να απαντήσουν στον στεγαστικό αποκλεισμό, όπως και η αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια, αναδείχθηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Αναγκαιότητα της Στεγαστικής Πολιτικής και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που διοργανώθηκε σήμερα, με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, σε συνδιοργάνωση με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ/ΑΟΤΑ (ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ) και το Ίδρυμα Heinrich Boell.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν επίσης μελέτες για το στεγαστικό ζήτημα, καθώς και προτάσεις διαμόρφωσης αποτελεσματικών παρεμβάσεων και πολιτικών για μια ολιστική απάντηση στην πρόκληση που επηρεάζουν όλο και πιο διευρυμένα στρώματα της κοινωνίας μας, με τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναδεικνύεται καίριας σημασίας στη χάραξη στεγαστικής πολιτικής και στην υλοποίηση συναφών δράσεων και παρεμβάσεων.

«Να περιέλθουν στην Αυτοδιοίκηση τα ορφανά ακίνητα, αλλά και εκείνα που είναι μπλεγμένα, ξεχασμένα, έχουν χαθεί οι κληρονόμοι και δυστυχώς αν δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο θα περιέλθουν γενικώς στο Δημόσιο» ζήτησε, στην παρέμβαση του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για τη δημιουργία νέας γενιάς επισφαλώς στεγασμένων ή εν δυνάμει αστέγων, που λόγω της οικονομικής κρίσης, του αυξημένου κόστους ζωής ή του αυξημένου ενεργειακού κόστους, συναντώνται τακτικότερα πλέον στα συσσίτια και τις κοινωνικές δομές των δήμων. Συνεπώς, κατέληξε, «πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και φωνές και να επιμείνουμε στο κράτος ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει λύση».

Η πρόεδρος της ΜΑΘ ΑΕ/ ΑΟΤΑ, Μαρία Καραγιάννη, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η σημαντικότερη δομική παρέμβαση που υλοποιείται ήδη στη Θεσσαλονίκη, είναι η δημιουργία ενός Φορέα Παροχής Κοινωνικής και Προσιτής Κατοικίας (Social Rental Agency), που επικεντρώνεται στην δημιουργία δεξαμενής κατοικιών με σκοπό να διατεθούν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, με προσιτές τιμές και με κοινωνικά κριτήρια.

«Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εξασφάλιση του δικαιώματος στην στέγαση είναι σημαντικός και θα πρέπει να αναδειχθεί σε κεντρικό» τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, αντιπρόεδρος ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ, πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, επισημαίνοντας ότι «προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα εθνικό στρατηγικό και θεσμικό πλαίσιο».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ