Νέα
  • ΓΔ: 1013.17 -0.69%
  • Τζίρος: 54,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αστρονομικό πάρκο στο Κρυονέρι - Πότε θα δημιουργηθεί και πώς θα είναι προσβάσιμο

Η αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών και η γενικότερη ριζική αναμόρφωση του Αστρονομικού Σταθμού Κρυονερίου, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 4,3 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αποτέλεσε το αντικείμενο συνεργασίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σχετική συνάντηση είχε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τον διευθυντή και πρόεδρο του ΕΑΑ καθηγητή Μανώλη Πλειώνη και τον Δρα Σπύρο Βασιλάκο, διευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης) και επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος αναβάθμισης του Αστρονομικού Σταθμού Κρυονερίου.

Σε πρώτη φάση, με πίστωση 362.000 ευρώ μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου, ήδη εξελίσσονται δράσεις για την διάχυση της επιστήμης (μέσω διαδικτυακών και δια ζώσης διαλέξεων) και την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ έγινε επίσης αγορά ειδικού εξοπλισμού για το τηλεσκόπιο, αλλά και ήπιες παρεμβάσεις σε όλη την υποδομή του Αστρονομικού Σταθμού.

Φέτος τον Μάρτιο υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας προγραμματική σύμβαση με προϋπολογισμό 105.000 ευρώ και αντικείμενο τις μελέτες ωρίμανσης και τα τεύχη δημοπράτησης για την ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων στον χώρο του Αστρονομικού Σταθμού Κρυονερίου. Η σύμβαση προβλέπει τον σχεδιασμό της γενικής διάταξης και τον στρατηγικό σχεδιασμό (master plan) για την ολοκλήρωση του Αστρονομικού Πάρκου. Επίσης, προβλέπει την μελέτη εφαρμογής της α΄ φάσης που περιλαμβάνει,

α) κτήριο με αίθουσα συνεδριάσεων - πολλαπλών χρήσεων,

β) μικρό εκθεσιακό χώρο, κυλικείο, χώρους υγιεινής,

γ) δημιουργία πρόσβασης προς τα κτήρια και

δ) τα τεύχη δημοπράτησης.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διεξήγαγε όλες τις διεργασίες για την ωρίμανση του έργου, συντάσσοντας τις απαραίτητες μελέτες, διενεργώντας ελέγχους πληρότητας και λαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις οικοδομικών αδειών. Η Περιφέρεια βρισκόταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους υπευθύνους εκπροσώπους του ΕΑΑ, ώστε ο σχεδιασμός που θα προκύψει, να καλύπτει πλήρως τωρινές και μελλοντικές ανάγκες αναβάθμισης των υποδομών του Αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι. Έχει ήδη κατατεθεί αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών για τη διάθεση πίστωσης 4.300.520 ευρώ για την πλήρη εκτέλεση του έργου και την εφαρμογή των σχεδίων που προβλέπονται από τις μελέτες.

Διαστημικά αντικείμενα σε τροχιά γύρω από την Γη

Ο κ. Πλειώνης δήλωσε ότι «το ΕΑΑ κάνει προσπάθεια να αναβαθμίσει τις υποδομές του. «Θα ανοίξουμε τις πόρτες μας και αυτό θα είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Να σημειώσω ότι το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου συμμετέχει σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για την παρακολούθηση της Σελήνης -είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο που απασχολείται με το εν λόγω έργο. Επιπλέον, γνωστοποιούμε σήμερα ότι το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου έχει επιλεγεί από τον ESA για να συμμετέχει σε ένα ακόμα εξαιρετικά σημαντικό έργο, το Space Surveillance and Tracking (SST), το οποίο έχει να κάνει με την ασφάλεια της Γης και αφορά στην παρακολούθηση του Διαστήματος και συγκεκριμένα στην ανίχνευση, καταλογογράφηση και πρόβλεψη των κινήσεων των διαστημικών αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, αξιολογώντας τον κίνδυνο συγκρούσεων σε τροχιά και ανεξέλεγκτης επανεισόδου διαστημικών απορριμμάτων στην ατμόσφαιρα της Γης. Πλέον ανοίγονται δρόμοι για πολλές δράσεις σε επιστημονικό επίπεδο, στις οποίες θα είμαστε αρωγοί της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αυτή, από την πλευρά της, αρωγός δικός μας».

Ο κ. Βασιλάκος ανέφερε ότι «στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό στολίδι για την Περιφέρεια και ευρύτερα για την Πελοπόννησο -αλλά και για όλη τη χώρα-, καθώς ο προγραμματισμός μας προβλέπει να δημιουργήσουμε στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου ένα αστρονομικό πάρκο, στο οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί, στο άμεσο μέλλον, να παρακολουθεί την επιστήμη εν τω γεννάσθαι, μέσα από τη συνεργασία μας με μεγάλους ευρωπαϊκούς επιστημονικούς οργανισμούς. Πέρα από το καθαρά επιστημονικό μέρος, ωστόσο, στόχο αποτελεί επίσης να φέρουμε την επιστήμη κοντά στο ευρύ κοινό».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ