Νέα
  • ΓΔ: 1215.89 +1.30%
  • Τζίρος: 49,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιστολή Σαρηγιάννη στο Μαξίμου για επιβολή lockdown μετά τις 3 Ιανουαρίου

Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον καθηγητή Σωτήρη Τσίοδρα πρόκειται να στείλει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ σε μια προσπάθεια να πείσει το Μαξίμου για lockdown μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως η επιστολή του περιλαμβάνει την ανάλυση των τελευταίων δεδομένων για την μετάλλαξη Ομικρον λέγοντας ότι «μας σόκαρε όλους η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον» κάνοντας απαραίτητη τη λήψη νέων μέτρων, καθώς βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων, ενώ είχαμε αποκλιμάκωση τους, απόδειξη ότι απέδιδαν τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Δέλτα».

«Το lockdown ήταν μια πρώτη κίνηση και πρόταση, εύκολη να αποφασιστεί μεν, προφανώς με διάφορες προεκτάσεις. Αύριο θα στείλω επιστολή στον Πρωθυπουργό και τον Σωτήρη Τσιόδρα, πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης

Ακόμη, όπως υπογράμμισε, «είναι σημαντική η ποσότητα της μετάλλαξης Όμικρον, που ανιχνεύθηκε στα λύματα της Θεσσαλονίκης, δεν είναι πολύ μεγάλη και προς το παρόν δεν υπάρχει αναστροφή της πορείας των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη, όμως αναμένεται να έχουμε αυξητική πορεία τις επόμενες ημέρες».

Μέχρι το τέλος του χρόνου, βάσει του υπολογιστικού μοντέλου θα έχουμε σε όλη την χώρα πάνω από 6.000 κρούσματα ημερησίως, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είπε πως «το lockdown είναι ένα ακραίο μέτρο, που προϋποθέτει μια πολιτική απόφαση που θα συνυπολογίσει πολλά πράγματα, για αυτό λέμε για τα άλλα μέτρα, που προφανώς θα περιορίσουν την πανδημία».

«Η μετάλλαξη Όμικρον ξεκινά με πολύ απλά συμπτώματα, πρέπει οι πολίτες να σπεύδουν να εξετάζονται και φυσικά να τηρούν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και να κάνουν τα self test που δίνονται δωρεάν σε όλους, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης της Όμικρον», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας υπογράμμισε πως «η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική, επομένως θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα και αναλογικά περισσότερα βαριά περιστατικά».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ