Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για τις συνδέσεις της Ελλάδας με το εξωτερικό   

Κορονοϊός:  Καραντίνα 10 ημερών για όσους ταξιδεύουν από την Μ. Βρετανία
Πηγή: Eurokinissi

Συνεχίζονται έως τις 21 Ιανουαρίου τα περιοριστικά μέτρα σε όλες τις συνδέσεις της χώρας με το εξωτερικό ύστερα από εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων καθώς εξακολουθούν να υφίστανται οι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης από τον κορονοϊό σε διεθνές επίπεδο.

Για τον λόγο αυτό, με κοινή υπουργική απόφαση επιβάλλονται από σήμερα τα μέτρα του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της xώρας, της απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα των υπηκόων τρίτων κρατών, πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν και του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται από την αλλοδαπή, προς περιορισμό της διασποράς του COVID-19.

Ειδικότερα, οι αεροπορικές συνδέσεις επιτρέπονται προς όλα τα αεροδρόμια της xώρας μόνο για τα πρόσωπα τα οποία πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  1. Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης.
  2. Φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης αυτής, φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδά τους. 
  3. Φέρουν συμπληρωμένη την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα την προηγούμενη ημέρα από την άφιξή τους στη xώρα.

Οι μόνιμοι κάτοικοι της xώρας που ταξιδεύουν αεροπορικώς προς χώρες του εξωτερικού υποχρεούνται να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form) στη διαδικτυακή πύλη (πατήστε εδώ) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν την αναχώρησή τους από τη xώρα και να επιδεικνύουν στο συνοριακό σημείο ελέγχου την απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον ταξιδιώτη από το σύστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο, επιβάλλεται και ο προσωρινός περιορισμός εν όλω των χερσαίων (οδικών και σιδηροδρομικών) συνδέσεων προς και από την ελληνική επικράτεια για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού COVID‐19, καθώς και την απαγόρευση εισόδου προσώπων μέσω των ανωτέρω συνδέσεων, εκτός αν συντρέχουν συγκεριμένες προϋποθέσεις. Εκτός της βεβαίωσης αρνητικού μοριακού εργαστηριακού ελέγχου εντός 72 ωρών στα χερσαία σημεία ελέγχου διενεργούνται και rapid test.

Συγκεκριμένα, από το συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς επιτρέπεται η είσοδος κατ’ ανώτατο όριο 750 ατόμων την ημέρα και προβλέπεται ο κατ’ οίκον προσωρινός περιορισμός για 7 ημέρες από την άφιξή τους, των προσώπων που εισέρχονται στην xώρα. Στα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης, ο προσωρινός περιορισμός του κατάπλου στα ελληνικά λιμάνια πλοίων αναψυχής, τουριστικών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων. 

Ειδικότεροι περιορισμοί ισχύουν για την Τουρκία από την οποία δεν πραγματοποιούνται πτήσεις και θαλάσσιες συνδέσεις ενώ περιορίζονται όλες οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Αλβανία και όλες οι πτήσεις από την Καταλονία. 

Η απαγόρευση εισόδου στην χώρα δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν καθώς και για τους οι μόνιμους κατοίκων των εξής κρατών: Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σιγκαπούρη και Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι εισέρχονται στη xώρα με οποιονδήποτε τρόπο ή με οποιοδήποτε μέσο.

Στο μεταξύ, από σήμερα επιτρέπεται η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια μονίμων κατοίκων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ισραήλ με αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών και έχοντας μαζί τους αποδεικτικό κράτησης ξενοδοχείου ή άλλα κατάλληλα έγγραφα, από τα οποία προκύπτει ο τόπος προσωρινής διαμονής τους. Κατά την είσοδό τους στην χώρα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο και έως την έκδοση των αποτελεσμάτων του ελέγχου παραμένουν σε προσωρινό περιορισμό.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ