Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μ. Γκάγκα: Μόνο οι ανεμβολίαστοι επιβεβαιώνουν με PCR το θετικό rapid test

rapid test
Πηγή: Eurokinissi

Δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid test. «Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», προσέθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι αν και η ευαισθησία των αντιγονικών τεστ είναι χαμηλότερη από αυτή της PCR, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ, δηλαδή αρνητικό rapid, αλλά θετική PCR, είναι άτομα που έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα. «Με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σήμερα είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί και να παραμείνουμε σπίτι εφόσον έχουμε οποιοδήποτε κλινικό σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος»

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η επιβεβαίωση με PCR τεστ απαιτείται μόνο για τους ανεμβολίαστους, ώστε να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι την επικράτηση της Ομικρον επιβεβαιώνουν όλα τα εργαστήρια, ενώ αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται σε πολλές περιφερειακές ενότητες.

Οπως σημείωσε, η Ομικρον διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι υπερ-μεταδοτική, ο χρόνος επώασης είναι βραχύτερος και γι΄ αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες καραντίνας, ενώ διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί, είπε η καθηγήτρια, είναι πιο προστατευμένοι. Ο κίνδυνος όμως παραμένει σημαντικός για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και γι' αυτό πρέπει να προσέχουν και να εμβολιάζονται.

Να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις ενδοοικογενειακές επαφές συνέστησε η καθηγήτρια, και να κάνουμε ένα αντιγονικό τεστ αν θέλουμε να βγούμε.

Προστατευμένοι οι πλήρως εμβολιασμένοι

«Τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τρεις δόσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσου από την "όμικρον". Όμως στην Ελλάδα έχουμε περίπου 380.000 άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση, ενώ ακόμα 100.000 πολίτες παρότι έχουν κλείσει περισσότερους από 6 μήνες από την δεύτερη δόση δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση. Το ευχάριστο είναι ότι από τους τελευταίους, τουλάχιστον 6 στους 10 έχουν προγραμματίσει ραντεβού εμβολιασμού τρίτης δόσης.

Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ μονόδρομο και όσοι έχουν κινητικότητα έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό, ανέφερε η καθηγήτρια. «Όσο και πιο ήπια φαίνεται από τα δεδομένα να είναι η παραλλαγή "όμικρον", ο κίνδυνος, παραμένει σημαντικός για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».

Η κυρία Παπαευαγγάλου συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές επαφές. Υπενθύμισε πριν την οικογενειακή συνάντηση, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό να κάνουμε όλοι ένα αντιγονικό τεστ πριν βγούμε. Οι νεαροί θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί και να αποφύγουν να συναναστραφούν με ευάλωτους συγγενείς τους. Αντιγονικά τεστ πρέπει να γίνονται και στα παιδιά.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε, σε ένα πρόβλημα που παρατηρείται με τις μειωμένες ποσότητες αίματος που δίνεται με την αιμοδοσία και έκανε έκκληση να δώσουμε αίμα καθώς υπάρχουν άνθρωποι που το χρειάζονται.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ