Νέα
  • ΓΔ: 1494.76 -0.54%
  • Τζίρος: 61,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαρδαλιάς: Παράταση του lockdown έως τις 18 Ιανουαρίου

Ο Νίκος Χαρδαλιάς
Ο Νίκος Χαρδαλιάς / Πηγή: Intime

Παράταση του lockdown σε όλη την Ελλάδα έως τις 18 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Όπως ανέφερε, επίσης, ο υφυπουργός, δεν θα ανοίξουν καταστήματα με click away, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ενώ θα ισχύουν όλα τα μέτρα που είναι εν ισχύι σήμερα. Επίσης, κλειστές θα είναι οι εκκλησίες. Κλειστά θα είναι και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών, ενώ παραμένει η απαγόρευση για το κυνήγι και το ψάρεμα

Το μόνο που θα ανοίξει θα είναι τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως και όλα τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και επισήμως το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων καθώς και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ενώ μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, κάλεσε τους κατοίκους τους να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.

Αξιολόγηση δεδομένων κάθε εβδομάδα

O υφυπουργός ανέφερε, δε, πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και με βάση αυτά θα ανακοινώνονται τα μέτρα που θα ισχύουν

Για τα σχολεία, ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών, καθώς και για χρήση περισσότερων εισόδων, σε περίπτωση που αυτό είναι εφικτό. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας, όπως είπε επίσης ο υφυπουργός, ενώ διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η μάσκα, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις. 

Lockdown: Τι θα γίνει με τηλεργασία, αθλητισμό, αφίξεις από το εξωτερικό

Για την τηλεργασία ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι θα ισχύσει και την επόμενη εβδομάδα, όπου είναι εφικτό, ενώ τα δικαστήρια θα λειτουργήσουν με τα μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα. Ο υφυπουργός μίλησε και για τον αθλητισμό, λέγοντας ότι στις 17 Ιανουαρίου θα επανεκκινήσουν η Super League 2 και η Volley League Ανδρών με ειδικά μέτρα, ενώ για όσους έρχονται στη χώρα μας από το εξωτερικό ανέφερε ότι όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα θα υπόκεινται σε υποχρεωτική καραντίνα για 7 ημέρες, έχοντας πριν αρνητικό rapid test. Για τους επιβάτες από τη Βρετανία, ειδικά, είπε ότι θα κάνουν rapid test και στη χώρα μας, πριν τους επιτραπεί η είσοδος, ενώ θα κάνουν τεστ και κατά την αναχώρησή τους.

Παπαευαγγέλου: Ανησυχία από την αύξηση των νοσηλευομένων στην Αττική

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι η χώρα μας παρουσιάζει πολύ καλή εικόνα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τέσσερα σημεία:   

  • Υπάρχει σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, ιδίως στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική, αλλά και στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας.
  • Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων έχει πέσει κατά δύο έτη.
  • Τα κρούσματα είναι περισσότερα το τελευταίο διάστημα στην ηλικιακή ομάδα 25-35 ετών, κάτι που δικαιολογείται, όπως είπε, από την κινητικότητα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας κατά τη διάρκεια των εορτών.
  • Προβληματίζει η αύξηση των νοσηλευομένων στην Αττική, καθώς από 450 αυξήθηκαν σε 550 από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα. Και όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, αυτό ενδεχομένως να έχει επίπτωση στις ΜΕΘ σε λίγες ημέρες.

Ειδικότερα, η αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στις ηλικίες 25 με 35 ετών είναι αυτό το διάστημα στο μικροσκόπιο της επιτροπής λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου. Αυτό οφείλεται στην κινητικότητα της ηλικιακής αυτής ομάδας στη διάρκεια των γιορτών. Από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα οι εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αττικής αυξήθηκαν κατά 20%-25%.

«Η ιστορία αυτή θα τραβήξει. Η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τις ζωές μας πολλούς μήνες ακόμα», τόνισε η Β. Παπαευαγγέλου στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, κυρίως για αναπτυξιακούς και έπειτα για εκπαιδευτικούς λόγους. Προβλέπεται η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών- εκπαιδευτικών, η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες παιδιών, το τακτικό πλύσιμο χεριών και ο αερισμός αιθουσών. Στόχος είναι να ανοίξει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, υπογράμμισε πως «πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη στη διάρκεια των γιορτών».

Μαγιορκίνης: Κάτω από το 4% ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα

Μετά την κυρία Παπαευαγγέλου τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, σημειώνοντας πως η χώρα μας κινείται σε «πράσινα» επίπεδα σε ό,τι αφορά τον δείκτη θετικότητας, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το 4%.

Επιπλέον υποστήριξε πως καταγράφεται «σταδιακή υποχώρηση της πίεσης στο σύστημα υγείας», αν και, όπως παρατήρησε, η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Τόνισε, δε, πως η επιτροπή είναι εξαιρετικά προβληματισμένη για το επόμενο δίμηνο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ