Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Αυξάνονται φέτος τα επιδόματα - Πόσο θα φτάσει το επίδομα ανεργίας

Χρήματα / Πηγή: pixabay
Χρήματα / Πηγή: pixabay

Από σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2022, το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που ήταν πέρσι . Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Αναλυτικά ποια επιδόματα θα αυξηθούν

  • Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Από 207,61 ευρώ θα πάει στα 211,77 ευρώ.
  • Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων, ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Από 239,5 ευρώ θα πάει στα 244,35 ευρώ
  • Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Από 239,5 ευρώ θα πάει στα 244,35 ευρώ
  • Το ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών, ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας:  Από 319,4 ευρώ θα πάει στα 325,8 ευρώ
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα – το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη: Από 752 ευρώ θα πάει 767,1 ευρώ
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη:  Από 508 ευρώ θα πάει 518,35 ευρώ.
  • Το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας: Από 399,25 ευρώ θα πάει 407,25 ευρώ
  • Το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ

Με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το alfavita.gr, περιλαμβάνει ρυθμίσεις τόσο οργανωτικού χαρακτήρα καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν τα επιδόματα σε εποχικά απασχολούμενους του ΟΑΕΔ. Μάλιστα, η νέα τροπολογία προβλέπει τη μείωση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης, από 100 σε 50, για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους σε τουρισμό-επισιτισμό και στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Μάλιστα προβλέπεται η αρμοδιότητα του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ να ορίζει τη διαδικασία διαχείρισης προγραμμάτων που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση.

Αναδιοργανώνονται οι οικονομικές υπηρεσίες του, ώστε ο οργανισμός να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο τα κονδύλια άνω του 1 δισ. ευρώ έως το 2025, που θα διατεθούν πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το ΕΣΠΑ, για προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Σημαντικό σημείο αποτελεί επίσης όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η μείωση από 100 σε 50 των ελάχιστων ημερών ασφάλισης για τη χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε εποχικά απασχολούμενους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ