Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Αύξηση μετάδοσης του κορονοϊού για τα μέλη της οικογένειας

Η συγκατοίκηση ευθύνεται στην εξάπλωση της Covid-19 στη διάρκεια του lockdown / Πηγή: skitterphoto.com
Η συγκατοίκηση ευθύνεται στην εξάπλωση της Covid-19 στη διάρκεια του lockdown / Πηγή: skitterphoto.com

Οι στενές επαφές ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και γενικότερα ανάμεσα σε όσους συγκατοικούν ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εξάπλωση του κορονοϊού κατά την διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με κινεζο-αμερικάνικη επιστημονική έρευνα. 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH Clinical Center), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Science», σύμφωνα με το «Nature» και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ανέλυσαν στοιχεία για 1.178 ανθρώπους της Χουνάν που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2, καθώς και 15.000 στενές επαφές τους. 

Διαπιστώθηκε ότι οι στενές επαφές ανάμεσα σε όσους συμβιώνουν, αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού, ενώ ακολουθούν οι επαφές μεταξύ συγγενών στην ευρύτερη οικογένεια. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρότερος για τις απλές κοινωνικές επαφές με φίλους, γνωστούς και αγνώστους (π.χ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς). 

Κάθε πρόσθετη μέρα συνύπαρξης και στενής επαφής μέσα σε μια οικογένεια αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού κατά περίπου 10%. Επιπλέον εκτιμήθηκε ότι το 80% των δευτερογενών λοιμώξεων οφείλονταν μόνο στο 15% των πρωτογενών λοιμώξεων. 

Τα ευρήματα της μελέτης κάνουν ευδιάκριτο πως η επιβολή του lockdown τελικά αύξησε τον κίνδυνο μετάδοσης μέσα στα νοικοκυριά αλλά παράλληλα μειώθηκε η πιθανότητα μετάδοσης μεταξύ αγνώστων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ