Νέα
  • ΓΔ: 1379.41 +1.01%
  • Τζίρος: 72,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες ανάπλασης της βίλας του Αλέξανδρου Ιόλα

Η βίλα Ιόλα στην Αγία Παρασκευή / Πηγή: Intime
Η βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα στην Αγία Παρασκευή / Πηγή: Intime

Στην φάση της ολοκλήρωσης των μελετών βρίσκεται το έργο της δημιουργικής επανάχρησης της θρυλικής βίλας του Αλέξανδρου Ιόλα στην Αγία Παρασκευή. Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό καθώς και ζητήματα διαδικαστικής φύσης είχαν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στο προπαρασκευαστικό στάδιο του έργου, το οποίο τελικά ολοκληρώθηκε προ 20ημέρου.

Σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα, η σύμβαση εργολαβίας αναμένεται να υπογραφεί την 1η Ιανουαρίου 2022 και η ανάπλαση του πάλαι ποτέ παλατιού του κοσμοπολίτη συλλέκτη έργων τέχνης θα περατωθεί τον Νοέμβριου του 2023. Η λεηλατημένη κατοικία Ιόλα, στην οποία κατά το παρελθόν βρίσκονταν περισσότερα από 10.000 εκθέματα από τα σημαντικότερα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων, οι Πικάσο, Μιρό, Γουόρχολ, Ερνστ, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, έχει περάσει στα χέρια του δήμου Αγίας Παρασκευής.

Το εξαιρετικής πολιτιστικής αξίας ακίνητο, συνολικού εμβαδού 1.700 τ.μ με περιβάλλοντα χώρο 6 στρεμμάτων, έχει κηρυχθεί σαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1998. Βέβαια, η σημερινή απογοητευτική εικόνα του δε θυμίζει σε τίποτα το μεγαλείο των περασμένων δεκαετιών. Εξωτερικά, τα επιχρίσματα έχουν διαβρωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα τους και σε πολλά σημεία αποσυντεθεί. Τα κουφώματα έχουν αφαιρεθεί εκτός ελαχίστων, που είναι παντελώς κατεστραμμένα, και μεγάλα τμήματα του κτηρίου είναι καλυμμένα από γκράφιτι.

Εσωτερικά, τα μάρμαρα στους τοίχους έχουν γεμίσει με γκράφιτι σε μεγάλη έκταση, έχουν αφαιρεθεί οι διακόπτες φωτισμού και υπάρχουν αποκολλήσεις στο κυρίως σώμα του τοίχου. Τα δάπεδα έχουν και αυτά ρυπανθεί με χρώματα και σε ορισμένα σημεία έχουν βανδαλιστεί. Στις οροφές, όπου υπήρχε ψευδοροφή έχει αφαιρεθεί, ενώ απουσιάζουν τα ξύλινα εσωτερικά κουφώματα. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στα μπάνια με βανδαλισμένα τα είδη υγιεινής και ζωγραφισμένα τα μάρμαρα στους τοίχους.

Ο προϋπολογισμός αποκατάστασης της ερειπωμένης και βανδαλισμένης βίλας Ιόλα, που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανέρχεται στο ποσό των 5.564.000 ευρώ με στόχο την επανάχρησή της ως κέντρο σύγχρονης τέχνης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής δράσης. Βάσει του σχεδιασμού, παράλληλα με την έκθεση των όποιων έργων της συλλογής του, τα οποία θα προκύψουν με ενοικίαση, φιλοξενία ή παραχώρηση, θα λειτουργήσει τμήμα του κτιρίου σαν χώρος πολιτιστικού κυττάρου με δράσεις ιδιαίτερου τεχνολογικού, επιστημονικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Η μελέτης ανάπλασης δεν αλλάζει σε κανένα σημείο την παλιά διαμερισματοποίηση, διατηρούνται όλα τα υπάρχοντα μπάνια και όλα τα υλικά του κτιρίου επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Στο μεγαλύτερο τμήμα του ισογείου της κατοικίας προβλέπονται αίθουσες για τις σταθερές εκθέσεις, τόσο έργων του Ιόλα, όσο και άλλων σύγχρονων έργων και στον χώρο, που βρίσκεται η κουζίνα και το υπνοδωμάτιο του κτιρίου, δημιουργείται κυλικείο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών.

Στον όροφο έχει προβλεφθεί η διαμόρφωση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, θεάτρου, κινηματογράφου, βιβλιοθήκης, αίθουσα διδασκαλίας με θέματα ιστορίας, σύγχρονης τέχνης και τεχνολογίας, καθώς και αίθουσα πολυμέσων για την ενασχόληση, έρευνα και εξέλιξη θεμάτων ψηφιακής ζωγραφικής και γλυπτικής.

Αναφορικά με τον περιβάλλοντα χώρο, θα αντικατασταθούν οι σπασμένες πλάκες και τα γλυπτά, θα καθαριστούν τα μαρμάρινα στοιχεία και θα υπάρξει περιποίηση του κήπου ώστε η τελική εικόνα της εξωτερικής όψης της βίλας Ιόλα να παραπέμπει στην αρχική μορφή της.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ