Νέα
  • ΓΔ: 1448.48 -0.48%
  • Τζίρος: 187,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επτά μέτρα στήριξης για τους αγρότες - Στον κόμβο της Νίκαιας τα θεσσαλικά τρακτέρ

Ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε τους αγρότες ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος για τα εφτά επιπλέον μέτρα στήριξής τους, ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ανάρτησή του στα social media που συνοδεύεται και από το σχετικό βίντεο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε:

«Οι αγρότες μας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους έμπρακτα. Γι’ αυτό και προχωρούμε, σήμερα, σε 7 επιπλέον μέτρα στήριξής τους, ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ».

Στο μεταξύ, στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα κατέφθασαν τα τρακτέρ αγροτών από όλη τη Θεσσαλία, με στόχο να πραγματοποιηθεί αγροτικό μπλόκο στην εθνική οδό, ως μέσο διεκδίκησης των αιτημάτων τους.

Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν αποκλείσει την είσοδο των αγροτών στην εθνική οδό.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, σε δήλωσή του κάλεσε την κυβέρνηση να «αναλάβει τις ευθύνες της» και ζήτησε να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, να προχωρήσουν στην προγραμματισμένη κινητοποίηση.

 

Τα μέτρα στήριξης

Υπενθυμίζεται ότι τα εφτά επιπλέον μέτρα στήριξης, που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

1) Από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπέγραψαν την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα ΥπΑΑΤ ξεκαθαρίζει ότι ουδεμία διακοπή ρεύματος θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

2) Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο  καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

3) Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύονται περαιτέρω οι κτηνοτρόφοι με  επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

4) Μειώνεται μόνιμα ο ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.

5) Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8.000.000 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

6) Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή  κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

7) Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το υπουργείο Οικονομικών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ