Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Novavax: Πώς θα γίνει η χορήγηση του εμβολίου στην Ελλάδα – Η διαφορά του με τα υπόλοιπα

Στο νέο εμβόλιο της Novavax, το οποίο αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες μέρες, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, η Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου η χορήγηση του εμβολίου θα γίνεται σε δύο δόσεις σε διάστημα 21 ημερών.

Ακόμα, αναφέρθηκε και στις διαφορές του νέου αυτού εμβολίου με τα υπόλοιπα τέσσερα που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Η διαφορά μεταξύ των εμβολίων διαφορετικής τεχνολογίας έγκειται στον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού ανοσίας. 

Oλα τα εμβόλια εν προκειμένω στοχεύουν στην επιφανειακή πρωτεϊνική ακίδα του ιού (spike protein). Στα εμβόλια Mrna όπως το Moderna και Pfizer, δίνονται γενετικές πληροφορίες και ο ίδιος ο οργανισμός συνθέτει την πρωτεΐνη που προκαλεί παραγωγή αντισωμάτων.

Στα εμβόλια με ιικό φορέα όπως το Astra Zeneca και το Johnson & Johnson χρησιμοποιείται ένας μη αναπαραγώγιμος ιός, όπως ο αδενοοιός που διαβιβάζει με ασφάλεια τον γενετικό κώδικα στα σωματικά κύτταρα που παράγουν πάλι την πρωτεΐνη- ακίδα.

Στο Nuvaxovid, έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας που έχει παραχθεί στο εργαστήριο, χορηγείται έτοιμη. Δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός.

Η τεχνολογία του εμβολίου είναι παλιά, της δεκαετίας του '80, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου εξηγώντας περαιτέρω πως βάση αυτής έχουν παραχθεί σειρά από άλλα γνωστά εμβόλια όπως αυτό της γρίπης ή της ηπατίτιδας.

Πιο οικονομικό και χωρίς παρενέργειες

Αναφερόμενη σε κάποια χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου, η κα Θεοδωρίδου τόνισε πως μια δόση του περιέχει 5 μικρογραμμάρια πρωτείνης και έχει ως ανοσοενισχυτική ουσία μια σαπουνίνη την Matrix M.

Αυτή προστίθεται για να καταστεί η εφικτή η μεγαλύτερη παραγωγή αντισωμάτων και να χρειάζεται για την παρασκευή των εμβολίων μικρότερη ποσότητα αντιγόνου, να είναι δηλαδή και πιο οικονομικό.

Διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, ενώ ως ανοιγμένο μπουκαλάκι 10 δόσεων μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου έως και έξι ημέρες.

Είναι φθηνό και εύκολο στην μεταφορά εμβόλιο και θεωρείται πως θα συμβάλλει σημαντικά στους εμβολιασμούς σε μη προνομιούχες χώρες.

Σημειώνεται πως η πρόεδρος της Εθνικής επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε πως δεν έχει γίνει αναφορά για κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια και πρόσθεσε πως υπάρχει σχέδιο για εμβολιασμό παιδιών σε δύο δόσεις.

Για τις εταιρίες Sanofi και Glaxo τόνισε ότι αναπτύσσουν εμβόλιο για αναμνηστική δόση, αλλά αναμένονται τα αποτελέσματα.

Παράλληλα, η ίδια τόνισε πως «τα δεδομένα για τη χορήγησή του ως αναμνηστικής δόσης είναι περιορισμένα. Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας έναντι των παραλλαγών είναι επίσης περιορισμένα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες».

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ