Νέα
  • ΓΔ: 1451.38 +1.12%
  • Τζίρος: 105,39 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά τη νόσηση

Σύγχυση έχει προκληθεί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την επανέκδοσή του για όσους νοσούν δεύτερη φορά με κορονοϊό. Συγκεκριμενα, όσοι πολίτες ασθενούν εκ νέου μέσα στο τρίμηνο με covid-19 δεν έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν και πάλι πιστοποιητικό νόσησης.

Αυτό έχει προβληματίσει στελέχη της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων και το θέμα θα τεθεί σε επόμενη συνεδρίαση τους. Τα περιστατικά νόσησης για δεύτερη φορά ακόμη και για ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους με τις δύο δόσεις, έχουν αυξητική τάση. Όμως έως τώρα δεν είναι δυνατή η έκδοση πιστοποιητικού νόσησης για δεύτερη φορά. Η μετάλλαξη Όμικρον και η συχνή επαναμόλυνση που προκαλεί αλλάζει τα δεδομένα. Διότι υπάρχει κενό για τους πολίτες που είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και νόσησαν για δεύτερη φορά, αφού χωρίς επίσημο πιστοποιητικό, χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid τεστ για την είσοδο στις διάφορες δραστηριότητες αλλά και στην εργασία τους. Η Επιτροπή έχει συζητήσει το θέμα και δεν σκέφτεται να αυξήσει το διάστημα ισχύς του (αρχικά ήταν στους έξι μήνες). Κι αυτό διότι όπως υποστηριζει ότι η ανοσία από λοίμωξη Covid είναι πολύ κατώτερη αυτής που προκαλεί ο εμβολιασμός!

Κατά συνέπεια προχώρησε σε τροποποιήσεις όσον αφορά στις συστάσεις για το χρόνο που μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους με τρίτη δόση, όσα άτομα έχουν στο ενδιάμεσο νοσήσει από κορονοϊό και  κατέληξε πως πλέον μπορεί να γίνει κι έναν μήνα μετά τη νόσηση αντί για τρεις που ηταν η προηγούμενη σύσταση. Έτσι μπορούν να εμβολιαστούν και να λάβουν άμεσα πιστοποιητικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι «υπάρχουν και χώρες οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τη νόσηση και συστήνουν τον εμβολιασμό αμέσως μετά από τη νόσηση. Να σας θυμίσω ότι η πρώτη-πρώτη σύσταση της Επιτροπής ήταν στην αρχή της επιδημίας, και ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, να εμβολιάζονται από ένα μήνα μέχρι τρεις μήνες μετά τη νόσηση, δεδομένου ότι ήταν και σε αυξημένο κίνδυνο, σε υψηλό ιικό φορτίο εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων». 

Υπενθυμίζεται, ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο τα πιστοποιητικά νόσησης έχουν ισχύ τριών μηνών, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα για τη διάρκεια της ανοσίας από τη φυσική λοίμωξη. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ