Νέα
  • ΓΔ: 1369.55 -1.54%
  • Τζίρος: 75,55 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μ.Θεοδωρίδου: Δεν αποκλείεται η εμφάνιση ενός επιδημικού κύματος

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου / Πηγή: Eurokinissi
H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου / Πηγή: Eurokinissi

«Επικρατεί μια διάχυτη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι διανύουμε μια νέα φάση covid μετά την χαλάρωση σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση», τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους δεν αποκλείεται η εμφάνιση ενός επιδημικού κύματος, ανέφερε η κα Θεοδωρίδου, ενώ αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της Novavax που προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό.και θα έρθει σύντομα στη χώρα μας. Σε ότι αφορά το εμβόλιο που παρασκευάζεται από την εταιρεία Sanofi, τόνισε πως είναι σχεδιασμένο και θα λειτουργήσει ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από τον τύπο εμβολίου που έχει προηγηθεί.

Για ακόμη μία φορά, υπενθύμισε ότι τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση, άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή άνθρωποι που έχουν μεταμοσχευθεί, που είναι σε αιμοκάθαρση ή λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα χρειαστεί τρίτη δόση με m- RNA σε όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson όπως συμβαίνει σε κάποιες χώρες, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι οι δύο δόσεις παρέχουν επαρκή προστασία. Όπως διευκρίνισε το Johnson & Johnson υστερεί μετά την πρώτη δόση, ενώ προσφέρει ικανοποιητική ανοσία μετά τις δύο δόσεις.

Για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας 5 έως 17 ετών επανέλαβε πως ήδη έχει εγκριθεί η τρίτη δόση αν έχουν χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με ανοσοκαταστολή, ενώ συζητείται για την ίδια κατηγορία και η τέταρτη δόση προσέθεσε και η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια τόνισε για ακόμη μία φορά ότι εμπλουτίζεται συνεχώς η γνώση για την χρήση των εμβολίων διεθνώς και ότι φαίνεται πως τα εξουδετερωτικά αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, τόσο μετά από τη φυσική νόσηση όσο και μετά από τον εμβολιασμό.

Όμως εξήγησε ότι η υβριδική ανοσία, η ενισχυμένη δηλαδή ανοσία είναι σημαντική μετά από νόσηση και εμβολιασμό, ανεξάρτητα με το τι προηγήθηκε από τα δύο.

Επίσης, εξήγησε ότι τα κύτταρα μνήμης συνεχίζουν να μας προστατεύουν ακόμη κι αν τα αντισώματα δείχνουν στην εξέταση να είναι χαμηλά.

Εάν ένα άτομο κάνει τις δύο βασικές δόσεις εμβολίου και στη συνέχεια νοσήσει θα χρειαστεί μία αναμνηστική δόση εμβολίου μετά από τρεις μήνες.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη που δείχνει ότι η διστακτικότητα για τα εμβόλια του κορονοϊού έχει επιδράσει συνολικά στη μείωση του εμβολιασμού των παιδιών.

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να επιτευχθεί ο στόχος του ΠΟΥ ώστε να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού για τον κορονοϊό, καθώς αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας διεθνώς και έκλεισε την τοποθέτησή της τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται καμιά χαλάρωση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ