Νέα
  • ΓΔ: 778.98 -2.28%
  • Τζίρος: 68,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σύψας - κορονοϊός: Ανοιγμα εμπορικών δραστηριοτήτων με επιφυλάξεις

Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα λόγω κορονοϊού / Πηγή: Intime
Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα λόγω κορονοϊού / Πηγή: Intime

«Ο κεντρικός τομέας Αθήνας είναι επιδημιολογικά στο “πορτοκαλί”, άλλα πλησιάζει στο “κόκκινο”» προειδοποίησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, γνωστοποιώντας ότι τα καταστήματα «των κόκκινων περιοχών» θα μείνουν εκτός, καθώς «δεν μπορούμε να έχουμε κινητικότητα του πληθυσμού, παρά μόνο για τα σχολεία κι αυτό για ευνόητους λόγους».

Αναφορικά με το μείζον θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων, ο κ. Σύψας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εξετάζει με προσοχή τα επιδημιολογικά δεδομένα και η τελική εισήγηση θα κατατεθεί την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενδεχόμενο «ανοίγματος των καταστημάτων», δειλά-δειλά και με επιφυλάξεις.

Ξεκαθάρισε δε, ότι είτε θα ανοίξει το λιανεμπόριο είτε οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά όχι και τα δύο μαζί. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα ανοίξουν όλα ταυτόχρονα, αλλά με τη λογική «ένα βήμα τη φορά, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία που έχουμε το επιτρέπουν». Επισήμανε δε ότι «παίρνουμε ρίσκο ό,τι κι αν κάνουμε», και πως «κάθε απόφαση μπορεί να αλλάξει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Όπως αναγνώρισε, «ναι, υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της πανδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα».

Ο κ. Σύψας τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μένουμε για πάντα κλειστοί», ωστόσο υπενθύμισε ότι ένα επικείμενο το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων, ενδέχεται να «φέρει επιδημιολογική επιδείνωση». 

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής εστίασε στους πολίτες που θα κινηθούν προς τα καταστήματα, υπογραμμίζοντας ότι «κινητικότητα σημαίνει διασπορά, αυτό είναι το πρόβλημα». 

Σε ερώτηση για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο καθηγητής έκανε λόγο για σχέδια επί χάρτου, καθώς «η επιδημία μας αιφνιδιάζει». Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι η επίδραση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται από την κινητικότητα έξω από τα αυτά. Όλα είναι αλληλένδετα».

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ