Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

ΠΟΥ-Κορονοϊός: Ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν το αντιικό χάπι της Merck

Πηγή: AP Photos

Η διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τάσσεται υπέρ της χρήσης του αντιικού φαρμάκου μολνουπιραβίρη (molnupiravir) της Merck σε ασθενείς που δεν έχουν βαριά Covid-19, αλλά έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Στην κατηγορία αυτή θεωρείται ότι ανήκουν ιδίως οι ανεμβολίαστοι, οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνιες παθήσεις.

Η επιτροπή του ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι νέοι και κατά τα άλλα υγιείς ασθενείς με κορονοϊό, τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει να παίρνουν το φάρμακο λόγω των δυνητικών επιπτώσεών του.

Το molnupiravir εμποδίζει τον κορονοϊό να πολλαπλασιάζεται και να εξαπλώνεται μέσα στο σώμα. Αν χρησιμοποιηθεί έγκαιρα, όσο γίνεται νωρίτερα μετά την αρχική λοίμωξη, βοηθά στο να αποτρέψει την εκδήλωση πιο σοβαρών συμπτωμάτων της Covid-19.

Η νέα σύσταση του ΠΟΥ, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, βασίζεται σε νέα δεδομένα από έξι τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά 4.796 ασθενείς. Από αυτές προκύπτει ότι το molnupiravir μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας (43 λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο ανά 1.000 ασθενείς υψηλού κινδύνου) και τον χρόνο αποδρομής των συμπτωμάτων (3,4 λιγότερες μέρες νόσησης κατά μέσο όρο), ενώ υπάρχει και μια μικρή μείωση της θνησιμότητας (έξι λιγότεροι θάνατοι ανά 1.000 ασθενείς).

Η σύσταση δεν αφορά ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα κλινικής δοκιμής του φαρμάκου σε αυτή την ομάδα. Επίσης οι ειδικοί του ΠΟΥ επισημαίνουν τα προβλήματα κόστους και διαθεσιμότητας του molnupiravir.

Στην ίδια σύσταση η επιτροπή των ειδικών συνιστά επίσης μια θεραπεία που συνδυάζει δύο μονοκλωνικά αντισώματα (casirivimab και imdevimab) αλλά μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, καθώς έναντι της τελευταίας το εν λόγω «κοκτέιλ» δεν είναι αποτελεσματικό.

Ακόμη, η επιτροπή υπενθυμίζει ότι συνεχίζει να συνιστά τη χρήση του Baricitinib, των κορτικοστεροειδών και των αναστολέων της ιντερλευκίνης-6 στους ασθενείς με βαριά Covid-19, καθώς επίσης τη χρήση του μονοκλωνικού αντισώματος sotrovimab στους ασθενείς με σχετικά ήπια Covid-19, ενώ τάσσεται κατά της χρήσης του πλάσματος αίματος ιαθέντων, της ιβερμεκτίνης και της υδροξυχλωροκίνης στους ασθενείς Covid-19, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της νόσου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ