Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ερχεται κατάργηση του σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και καταστήματα λιανικής

Πηγή: Eurokinissi

Τα κρούσματα κορονοϊού μπορεί να είναι υψηλά, ωστόσο η κυβέρνηση μελετά την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, καθώς δεν υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ. Ο αριθμός των διασωληνωμένων το τελευταίο 24ωρο ήταν 346, παρά τα 16.234 κρούσματα. Παράλληλα, μειώθηκαν σημαντικά οι θάνατοι.

Το Μαξίμου επιθυμεί σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα έως το Πάσχα, κι ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν, αλλά και για να τονώσει εστίαση και λιανεμπόριο, που πλήττονται από την ακρίβεια. 

Η χαλάρωση των μέτρων ξεκινά την 15η Απριλίου, που καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, ενώ μειώνονται και τα self test στα σχολεία από δύο σε ένα την εβδομάδα.

Το επόμενο βήμα είναι η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης, αλλά και τα rapid test για τους μη εμβολιασμένους στους εξωτερικούς χώρους εστίασης και στα καταστήματα λιανικής. Τόσο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, όσο και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχουν ήδη κάνει λόγο για κατάργησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία ορόσημο είναι η 18η Απριλίου (Μεγάλη Δευτέρα).

Συνεπώς, οι ανεμβολίαστοι θα αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους εστιατορίων, καφέ και μπαρ, ενώ θα μπορούν να εισέλθουν και σε καταστήματα λιανικής. Παράλληλα, οι εμβολιασμένοι και οι νοσούντες δεν θα χρειάζεται να επιδεικνύουν σε αυτούς τους χώρους το πιστοποιητικό τους.

Ωστόσο η μάσκα θα παραμείνει τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες, στους εσωτερικούς χώρους των εμπορικών καταστημάτων.

Λινού: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταργηθεί καθώς νοσούν και οι εμβολιασμένοι»

H καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού μίλησε για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, σημειώνοντας πως έχει καταργηθεί η λειτουργικότητα του, καθώς νοσούν και οι εμβολιασμένοι.

Είναι ένα μέτρο που δεν αποδίδει λόγω της φύσης της νόσεως, παρ’ όλα αυτά ο εμβολιασμός παράμενει σημαντικός, τόνισε η ίδια στο Mega.

Στην ερώτηση γιατί θα καταργηθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών από τα μέσα Απριλίου, η καθηγήτρια απάντησε πως αποτελεί πολιτική απόφαση γιατί φάνηκε πως δεν πείστηκε με το μέτρο αυτό η εν λόγω ηλικιακή ομάδα, και πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος πειθούς.

«Εμένα αυτό που με ανησυχεί ως προς τον κορονοϊό είναι πως επιμένουν πολύ τα κρούσματα και πολλά από αυτά πλέον είναι συμπτωματικά, ενώ δεν ίσχυε αυτό στην αρχή», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Λινού.

Αναφορικά με την 4η δόση του εμβολίου, η καθηγήτρια είπε πως πιθανότατα η 4η δόση θα βοηθήσει περισσότερο, ωστόσο επειδή ακόμη δεν γνωρίζουμε πολλά στοιχεία για τη νέα μορφή του ιού, «καλό θα ήταν για την ώρα να φοράμε μάσκα παντού και να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους».

Επισήμανε πως εξακολουθεί η 3η δόση του εμβολίου να μας βοηθά να μη νοσηλευτούμε και στην περίπτωση που δούμε πως η δυνατότητα προστασίας αυτή μειώνεται, τότε θα προχωρήσουμε και στην 4η δόση.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ