Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Χατζηθεοδοσίου - ΕΕΑ: 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης δεν θα ανοίξουν ξανά

«Oσα εστιατόρια ξεκίνησαν στα τέλη του 2020 να μπουν στη λογική του take away και του delivery δεν τα κατάφεραν», ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της Ένωσης Εξοχικών Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης, πρόσθεσε ότι «Το 2020 χάθηκε, πάμε να χάσουμε και το 2021», εκτιμώντας ότι η εστίαση θα ανοίξει μόνο μετά τις αρχές ή τα μέσα του Μαρτίου κι εξήγησε ότι οι διαρκείς επανεκκινήσεις των εστιατορίων, που ανοιγοκλείνουν από τις αρχές τις κρίσης της πανδημίας έως και σήμερα, μόνο προβλήματα γεννούν στους επιχειρηματίες, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τους δείκτες της ανεργίας, ενώ όσα εστιατόρια ξεκίνησαν στα τέλη του 2020 να μπουν στη λογική του take away και του delivery δεν τα κατάφεραν, καθώς για κάτι τέτοιο απαιτείται ένα δίκτυο, το οποίο χτίζεται σε βάθος χρόνου.

Περίπου 100 καταστήματα εστίασης έκλεισαν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το 42% των επιχειρήσεων του κλάδου δεν θα ανοίξει ξανά, ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και κάλεσε τους πολίτες να ενισχύσουν τα μαγαζιά της περιοχής τους και να σταματήσουν να ψωνίζουν μέσω του ίντερνετ από το εξωτερικό. «Πέρυσι στις εκπτώσεις έγινε τζίρος 5 δισ. ευρώ, φέτος ευελπιστούμε να γίνει 2,5 δισ. ευρώ», ανέφερε.

Ακόμα κι όταν ανοίξει ο κλάδος, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να διαχειριστούν σημαντικές οφειλές σε πιστωτές, προμηθευτές, προσωπικό κοκ, υπογράμμισε ο κ. Δαβερώνης, ζητώντας ανοιχτά η επιστρεπτέα προκαταβολή να μετονομαστεί σε «μη επιστρεπτέα».

Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου από σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, ο κ. Χατζηθεοδοσίου κάλεσε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας, ώστε να διασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αποτροπή ενός νέου κλεισίματος της αγοράς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ