Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Η Τουρκία «πληρώνει» τη στάση της στη ρωσική εισβολή - Γερμανοί ακυρώνουν τα ταξίδια

Τα «ανατολίτικα παζάρια» και οι προσπάθειες ουδετερότητας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν φαίνεται να ωφελούν τελικά τουριστικά τους Τούρκους.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οι προκρατήσεις από τη Γερμανία για τη σεζόν είχαν ξεπεράσει το 300% και η χώρα βρίσκονταν στην κορυφή των προτιμήσεων και λόγω της αδύναμης τουρκικής λίρας η στάση της Τουρκίας στον πόλεμο άλλαξε τα δεδομένα.

Τα γκρουπ των τουριστών που έρχονται από τη Ρωσία, ακολουθούμενα από τη Γερμανία και την Ουκρανία, είναι λιγότερα. Η τουριστική περίοδος με απαρχή το Πάσχα δεν ξεκινά υπό ευνοϊκούς οιωνούς.

Ο Ντενίζ Ουγκούρ έχει την ταξιδιωτική εταιρεία Bentour και είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς πράκτορες στην Τουρκία. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας οι άνθρωποι θέλουν επιτέλους και πάλι να ταξιδέψουν.

Και για να τους παρακινήσει και πάλι να κάνουν προκράτηση, υιοθέτησε ένα ευέλικτο τρόπο με επιπλέον 29 ευρώ ανά κράτηση. Με αυτό οι πελάτες του μπορούν να ακυρώσουν πιο ευέλικτα.

«Σε μια ασφάλεια ακύρωσης του ταξιδιού προβλέπονται πάντα λόγοι, όπως ασθένεια, την οποία πρέπει να επιβεβαιώσει γιατρός, δεν αρκεί η αναφορά μόνο του λόγου. Στην δική μας περίπτωση δεν χρειάζεται καθόλου λόγος». Θεωρητικά ο πελάτης μπορεί να κάνει κράτηση σε άλλο πρακτορείο, εάν βρει φτηνότερη τιμή, αλλά ο Ντενίζ Ουγκούρ το θεωρεί απίθανο.

«Περιμένουμε δύσκολες στιγμές»

«Οι τιμές των πτήσεων αυξάνονται λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας, αν και ο επίναυλος καυσίμου είναι ακόμη εντός των ορίων, γύρω στα 30 ευρώ το άτομο. Αλλά εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων, τις διαπραγματευόμαστε παραδοσιακά πάντα σε ευρώ». 

Ο Μουσταφά Γιλμίζ είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου τριών αστέρων Selenium, στην πόλη Σιντέ, 96 χιλιόμετρα ανατολικά της Αττάλειας. «Οι δικές μας τιμές έχουν μείνει οι περσινές, Αλλά οι προμηθευτές μας λόγω του πληθωρισμού θα τις ανεβάσουν, περιμένουμε πιο δύσκολες στιγμές».

Προς το παρόν οι συνεργάτες του μαζεύουν πορτοκάλια από τα δέντρα, οι ποσότητες φτάνουν για τη χαμηλή σεζόν. Αλλά για το τι θα γίνει την κύρια σεζόν, δεν τολμά να κάνει προγνωστικά.

Για το Πάσχα υπολόγιζε κρατήσεις στο 70%, στην πραγματικότητα θα έρθουν οι μισοί. Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί ακύρωσαν, όπως και μερικοί Γερμανοί.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι θέμα και ανάμεσα στους τουρίστες που ήρθαν στην Αττάλεια για τις πασχαλινές τους διακοπές. Το κλίμα δεν αποπνέει αισιοδοξία, αλλά η ελπίδα για έναν προσοδοφόρο τουρισμό μετά το πλήγμα της πανδημίας πεθαίνει τελευταία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ