Νέα
  • ΓΔ: 957.6 +0.62%
  • Τζίρος: 79,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

myΘερμανση: Οσα πρέπει να γνωρίζετε για τη β’ φάση του επιδόματος

Επίδομα θέρμανσης / Πηγή: Intime
Επίδομα θέρμανσης / Πηγή: Intime

Σε δύο φάσεις θα γίνει η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης. Η πρώτη, όπως είπε και χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν κατατεθεί στο myΘέρμανση, την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης 678.000 αιτήσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τον υπολογισμό και τον καταμερισμό των ποσών.

Υπενθυμίζεται ότι το myΘέρμανση απευθύνεται σε όσους καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) και πληρούν τα κριτήρια χορήγησης με βάση το άρθρο 2 της Απόφασης A.1275/15-12-2020.

Στην πλατφόρμα υπάρχουν δύο εφαρμογές.

  • Στην πρώτη, με τίτλο «ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ», οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση, για να ενταχθούν στο Μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
  • Στη δεύτερη, με τίτλο «ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ», καταχωρούνται οι αποδείξεις αγοράς ειδών καυσίμων εκτός του πετρελαίου.

Διευκρινίζεται ότι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης δεν απαιτείται να υποβάλουν παραστατικά αγοράς, διότι η διασταύρωση αυτών γίνεται αυτόματα.

  • Η πρώτη φάση πληρωμής που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, αφορά στο σύνολο των αγορών που τιμολογήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.
  • Η δεύτερη φάση πληρωμής υπολογίζεται να έχει γίνει μέχρι και τις 31 Μαρτίου και αφορά στο σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης για τον υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης, υπενθυμίζεται ότι αυτή θα γίνει με βάση ένα νέο σύστημα που βασίζεται σε μελέτη της ΕΜΥ, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (διαστάσεων 750μΧ750μ), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Έτσι, το ύψος του επιδόματος θα υπολογιστεί ανάλογα με τις βαθμοημέρες, δηλαδή με τον αριθμό των ημερών το χρόνο που μια περιοχή έχει θερμοκρασίες κάτω από του 15,5 βαθμούς Κελσίου. 

Με τον τρόπο αυτό θα προκύπτουν και οι ανάγκες για θέρμανση, οι οποίες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με το υψόμετρο, την απόσταση από τη θάλασσα και άλλες παραμέτρους. Για κάθε τετράγωνο θα υπάρχει ένας συντελεστής που θα πολλαπλασιάζεται με το μέγιστο επίδομα των 650 ευρώ και θα οδηγεί στο επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό. Για αυτό και το επίδομα θα είναι διαφορετικό σε κάθε οικισμό. Το μικρότερο ποσό υπολογίζεται σε 80 ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ