Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βρυξέλλες προς Μασκ: Μην παραβιάσεις τους κανόνες της ΕΕ για το Twitter

Twitter / Πηγή: AP
Twitter / Πηγή: AP

Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν τον Ελον Μασκ ότι το Twitter πρέπει να συμμορφωθεί με τους νέους ψηφιακούς κανόνες της ΕΕ, διαφορετικά θα διατρέχει τον κίνδυνο να πληρώνει υψηλά πρόστιμα ή να απαγορευτεί η λειτουργία του.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε στους Financial Times ότι ο Μασκ πρέπει να τηρήσει τους κανόνες για την άμβλυνση παράνομων και επικίνδυνων αναρτήσεων μετά την αποδοχή από το Twitter της προσφοράς του, ύψους 44 δισ. δολαρίων.

«Καλωσορίζουμε  οποιονδήποτε.. Είμαστε ανοικτοί αλλά με τους όρους μας. Τουλάχιστον ξέρουμε τι θα του πούμε: Είσαι καλοδεχούμενος αλλά οι κανόνες μας είναι αυτοί. Δεν θα εφαρμοστούν οι κανόνες σου εδώ».

Ο Μασκ θέλει μεγαλύτερη ελευθερία στο Twitter

Ο Μασκ δήλωσε χθες ότι «η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μίας λειτουργικής δημοκρατίας» και περιέγραψε το Twitter ως «το ψηφιακό σημείο αναφοράς όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας».

Η δήλωση στου Μπρετόν στους FT έγινε λίγες μόνο ημέρες μετά τον νέο νόμο της ΕΕ που υποχρεώνει τις μεγάλες ψηφιακές εταιρείες να εποπτεύει περισσότερο το περιεχόμενο των αναρτήσεων στα social media.

Προωθώντας την προσφορά του για την εξαγορά του Twitter, ο Μασκ περιέγραψε το σχέδιό του για χαλάρωση των πολιτικών άμβλυνσης του περιεχομένου στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι είναι απόλυτος σχετικά με την ελευθερία του λόγου.

Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί στις ΗΠΑ ευελπιστούν ότι το deal του Μασκ μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την επάνοδο του Τραμπ στο Twitter, από το οποίο είχε αποκλειστεί λόγω επανειλημμένης παραβίασης των κανόνων για τις εκφράσεις μίσους και παραπληροφόρηση.

Οι κυρώσεις αν δεν υπάρξει συμμόρφωση

Ο Μπρετόν δήλωσε: «Οποιοσδήποτε θέλει να ωφεληθεί από αυτή την (ευρωπαϊκή) αγορά, θα πρέπει να εκπληρώνει τους όρους μας. Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αν θα λειτουργεί στην Ευρώπη θα πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις, περιλαμβανομένης της άμβλυνσης, των ανοικτών αλγόριθμων, της ελευθερίας του λόγου, της διαφάνειας στους κανόνες, τις υποχρεώσεις να συμμορφώνεται με τους κανόνες μας για τα κηρύγματα μίσους, το εκδικητικό πορνό και την παρενόχληση».  

«Αν», πρόσθεσε, «το Twitter δεν συμμορφωθεί με τη νομοθεσία μας, υπάρχουν κρυώσεις – το 6% των εσόδων και, αν συνεχίσει, η απαγόρευση λειτουργίας στην Ευρώπη».

Ο νέος ευρωπαϊκός νόμος - Digital Services Act – υποχρεώνει το Twitter  να ανακοινώνει στις εποπτικές Αρχές πώς θα αντιμετωπίζει αναρτήσεις που έχουν να κάνουν με παραπληροφόρηση και με πολεμική προπαγάνδα.

 

Με πληροφορίες από FT

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ