Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Πότε θα ανοίξουν γυμνάσια, λύκεια, εστίαση και ταξίδια - Τι εξετάζουν οι ειδικοί

Ανοιχτά καταστήματα με τη μέθοδο click away / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Το επιδημιολογικό αποτύπωμα τουλάχιστον δύο εβδομάδων φέρεται να θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση οι επιστήμονες, προκειμένου να εγκρίνουν τα επόμενα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα. Η ταυτόχρονη επανεκκίνηση της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το άνοιγμα των καταστημάτων προβληματίζουν τους ειδικούς. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, υποστήριξε χθες πως «θα πρέπει να περιμένουμε το αποτύπωμα της επανεκκίνησης της αγοράς, προκειμένου να δούμε τις επόμενες κινήσεις». Κι επεσήμανε ότι μετά το λιανεμπόριο, σειρά έχει η Γ’ Λυκείου.

«Είχαμε μερική επανεκκίνηση του εμπορίου. Υπήρχαν σε κάποια καταστήματα ουρές αλλά και οι επαγγελματίες και οι συμπολίτες μας τήρησαν απόλυτα τα μέτρα. Νομίζω ότι σιγά σιγά θα χτίσουμε την κίνηση, αλλά για να έχουμε διάρκεια πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και τους κανόνες. Ουρές θα έχουμε και είναι φυσικό αφού έχουμε περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός των καταστημάτων. Αλλά και εκεί πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις και να τηρούνται τα μέτρα», είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Σε ό,τι αφορά στο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του ανοίγματος της αγοράς, ο ίδιος είπε ότι «θα πρέπει να μετρηθεί η επίπτωση και του ανοίγματος των δημοτικών και του μερικού ανοίγματος της αγοράς, και κατόπιν οι επιδημιολόγοι θα λάβουν τις αποφάσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι σε σειρά. Δεν μπορώ να σας πω αν η επιτροπή στη σύσκεψη της Παρασκευής θα αποφασίσει κάποιο περαιτέρω άνοιγμα».

Μιλώντας για το ποια είναι τα «μαγικά νούμερα» που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω άρση των μέτρων, ο κ. Παπαθανάσης επανέλαβε ότι «τις αναλύσεις τις κάνουν οι επιδημιολόγοι, δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι η τάση που υπάρχει, είναι ο αριθμός των ΜΕΘ. Είναι πολυπαραμετρικό το άνοιγμα και πώς θα γίνει».

Για την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου αλλά και το χρονοδιάγραμμα για άνοιγμα χιονοδρομικών και εστίασης, μίλησε χθες και o υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η πρώτη μέρα ήταν πολύ καλή. Όλοι φορούσαν μάσκα δεν έπεσε σχεδόν κανένα πρόστιμο για μάσκα» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η αγορά έχει πάθει και παθαίνει ζημιά. Δεν υπήρξε συναγερμός για λουκέτα, η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα».

Όσο για το πότε θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά και θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε: «Η εικόνα της επιδημίας επέτρεψε το άνοιγμα των καταστημάτων.  Δεν είναι της ώρας (για χιονοδρομικά), πρέπει να δούμε τι γίνεται με το λιανεμπόριο και την Παρασκευή που συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι, θα κάνουμε αποτίμηση της πρώτης εβδομάδας».

Μαζί με τα χιονοδρομικά κέντρα και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό που θα αρθούν, σειρά θα έχουν τα σχολεία και συγκεκριμένα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Ανάπτυξης.

Στο γιατί, πάντως, προηγήθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ο Αδωνις Γεωργιάδης ήταν κατηγορηματικός: «Ασφαλώς, η αγορά έπρεπε να προηγηθεί των σχολείων. Η αγορά με τις εκπτώσεις αυτές τις μέρες δουλεύει. Τα εποχικά είδη αν δεν πουληθούν τώρα, καταστρέφονται. Τα σχολεία μπορούν να πάρουν και παράταση τον Ιούνιο. Καλώς προηγήθηκε η αγορά των σχολείων».

Πότε επαναλειτουργούν Γυμνάσια – Λύκεια

Μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής και των ΚΤΕΟ, επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναλειτουργία των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη πρώτα θα συζητηθεί η αποτίμηση της πρώτης εβδομάδας επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου και μετά η επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

«Για να αποφύγουμε αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού, πρέπει τα βήματά μας να είναι προσεκτικά. Θα συνεδριάσουμε για να δούμε την πραγματική εικόνα του πόσο το άνοιγμα της αγοράς θα επηρεάζει την πανδημία και μετά θα συζητήσουμε» ανέφερε ο υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο για τις 25 Ιανουαρίου δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι, καθώς οι επιστήμονες της επιτροπής έχουν ζητήσει να δοθεί ένα περιθώριο 15 ημέρων πριν υπάρξει και επιπλέον αύξηση της κινητικότητας στους δρόμους. Κατά συνέπεια, πιο πιθανή ημερομηνία για την επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων τίθεται η 1η Φεβρουαρίου.

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ