Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων τίμησε τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας

Την υπόσχεσή τους ότι δε θα ξεχάσουν ποτέ τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, θα μεταλαμπαδεύσουν την ιστορική μνήμη στις επόμενες γενιές και θα αγωνιστούν μέχρι την τελική δικαίωση, τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, διατράνωσαν Πόντιοι κάθε ηλικίας, οι οποίοι συμμετείχαν στην κεντρική εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) για τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης των 353.000 αθώων θυμάτων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης.

Οπως μεταδίδει το ethnos.gr και ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης, οι υποσχέσεις δόθηκαν μπροστά από μία φοτά, μέρος της γυναικείας ποντιακής ενδυμασίας, που υφάνθηκε πριν από περισσότερα από 150 χρόνια στη Σάντα του Πόντου και την οποία κρατούσαν μπροστά από το μνημείο νέοι και νέες, ντυμένοι με ποντιακές φορεσιές.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες και πολλοί επίσημοι, μεταξύ των οποίων βουλευτές διαφόρων κομμάτων, εκπρόσωποι της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών Αρχών, αλλά και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων. Οι τελευταίοι ένωσαν τις φωνές τους με τους Πόντιους, ζητώντας από κοινού από την Πολιτεία την καθιέρωση μίας Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία όλων των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.

«Η δικαίωση έρχεται με πίστη και αγώνα»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας, ενώ στη συνέχεια πήρε το λόγο η πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου, η οποία σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί γνώση, που φέρνει δικαίωση με πίστη και αγώνα.

«Είναι εθνικό χρέος να θυμόμαστε και να θυμίζουμε σε όλο τον κόσμο τη Γενοκτονία των Ποντίων αλλά και όλων των Ελλήνων της καθ' ημάς Ανατολής. Υπήρξε αφανισμός του ελληνισμού από τις πατροπαράδοτες εστίες του. Αν ο θύτης δεν τιμωρηθεί, θα συνεχίσει την ίδια γενοκτονική πολιτική του. Στέλνουμε μήνυμα σε όλους τους Έλληνες ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής, αλλά και οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο δείχνουν ότι η Τουρκία συνεχίζει την ίδια επεκτατική πολιτική της. Και προς την Πολιτεία στέλνουμε το μήνυμα ότι πρέπει να εντάξει στην επίσημη ατζέντα της τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας αλλά και να ζητήσει την προστασία των μνημείων μας. Όχι στην υποχωρητικότητα, ναι στον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση», είπε η κ. Σαχινίδου.

«Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο», σημείωσε η εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπογραμμίζοντας ότι «τιμούμε τους Έλληνες του Πόντου που χάθηκαν από τους διώκτες τους. Η μέρα της δικαίωσης για τον ποντιακό ελληνισμό θα ξημερώσει».

 

Δείτε περισσότερα εδώ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ