Νέα
  • ΓΔ: 1415.75 -0.44%
  • Τζίρος: 44,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανακύκλωση συσκευών: Ερχεται η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Τα ποσά των επιδοτήσεων

Για την αντικατάσταση του ψυγείου το μέσο ποσό επιδότησης θα είναι 300 ευρω.

Στο πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα "Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή" που θα επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικών συσκευών. Το πρόγραμμα αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές.

Ανεξαρτήτως εισοδήματος, όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με τη διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα). Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους, λαμβάνοντας επιδότηση 35 έως 50%.

Στο πρόγραμμα "Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή" αναμένεται να ενταχθούν περίπου 350.000 νοικοκυριά για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Σε περίπτωση που υποβληθούν πάνω από 350.000 αιτήσεις, τότε θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης, όπως το εισόδημα ή ακόμη και κοινωνικά

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παλαιές συσκευές προς αντικατάσταση θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου και χωρίς να υπάρχει κάποιο άνω όριο.

Τα ποσά των επιδοτήσεων 

Όπως έχει αποκαλύψει η «Η», τα ποσά επιδοτήσεων που θα λάβουν οι δικαιούχοι-καταναλωτές για την αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών τους  θα είναι κλιμακούμενα. Τα ποσά θα εξαρτώνται όχι μόνο από το ύψος της ποσοστιαίας επιδότησης που θα καταφέρει να κερδίσει ο δικαιούχος, αλλά και από τα χαρακτηριστικά της ίδιας της συσκευής (π.χ. τα btu στα κλιματιστικά). 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η» τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι: 

  • Air condition: 300 ευρω.
  • Ψυγείο: 300 ευρω.
  • Καταψύκτης: 150 ευρω.

Προσοχή, δεν πρόκειται για πλαφόν επιδότησης, καθώς τα ποσά μπορεί να κυμαίνονται ψηλότερα, ωστόσο, αυτός είναι ο μέσος όρος της επιδότησης που υπολογίζεται πως θα δοθεί στους δικαιούχους καταναλωτές ανά συσκευή. 

Για παράδειγμα, στο τελικό ποσό της επιδότησης για την αντικατάσταση κλιματιστικού θα παίζουν ρόλο και τα BTU -πέρα από το ποσοστό της επιδότησης- που είναι η βασική μονάδα μέτρησης της ψυκτικής ισχύος ενός συστήματος κλιματισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο πρόγραμμα θα βασιστεί στο επιτυχημένο «Αλλάζω Κλιματιστικό» που υλοποιήθηκε το 2009 κι έτσι δεν αποκλείεται τα ποσά να κυμαίνονται σε αντίστοιχα επίπεδα (πχ πλαφόν κοντά στα 500 ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, η συσκευή που αντικαθίσταται πρέπει να λειτουργεί. Δεν αντικαθίστανται και δεν επιδοτούνται συσκευές που δεν λειτουργούν για ευνόητους λόγους.

►Διαβάστε και: Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Η προϋπόθεση για την επιδότηση

Όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών θα ανοίξει αρχές Ιουνίου 

Αρχές Ιουνίου η πλατφόρμα

Κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να αντικαταστήσει με επιδότηση έως τρεις συσκευές:     

  • ψυγείο
  • καταψύκτη
  • κλιματιστικό

Το ποσοστό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 35% - 50% και θα λειτουργεί με... point system όπως συνέβη και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Δηλαδή, οι συμμετέχοντες θα ιεραρχούνται με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.α.). Τα χαμηλότερα εισοδήματα, οι πολύτεκνοι, τα ΑμεΑ θα έχουν υψηλότερη επιδότηση κ.ο.κ. 

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορούν όλοι όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση χωρίς κατά αρχήν "κόφτη". Εφόσον υποβληθούν πάνω από 350.000 αιτήσεις θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης: εισοδήματα, κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.α.).

Οι πρώτοι 350.000 με βάση τα κριτήρια θα προηγηθούν και θα επιδοτηθούν. Οι υπόλοιποι, εφόσον υπάρχουν, θα είναι οι επιλαχόντες. "Ανάλογα με το ενδιαφέρον, θα επιχειρήσουμε να βρούμε επιπλέον πόρους για να μπορέσουν σταδιακά να μπουν στο πρόγραμμα και οι υπόλοιποι", ξεκαθάρισε ο υπουργός Ενέργειας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. 

Ποιοι αποκλείονται από το εκπτωτικό «κουπόνι»

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρετε την επιδότηση είναι μία: Θα πρέπει η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε να λειτουργεί. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα ένα παλιό air condition ή μια πολύ παλιά ηλεκτρική κουζίνα που είναι εκτός λειτουργίας, δεν θα μπορείτε να κάνετε αίτηση.

Πώς θα πάρετε τα χρήματα της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Η επιδότηση θα αφαιρείται στο κατάστημα με την αγορά. Θα μπορείτε ελεύθερα να επιλέξετε όποια συσκευή επιθυμείτε, απλά θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

►Διαβάστε και: Ρεύμα: Πόσο καίει κάθε συσκευή στο σπίτι μας - Καταναλώνουν και όσες είναι κλειστές

Τα οφέλη

Τα νοικοκυριά που θα μπουν στο πρόγραμμα, θα καταφέρουν να μειώσουν μεσοσταθμικά 30% την κατανάλωση και στον λογαριασμό του ρεύματος. Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.

  • Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.
  • Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις (3) ηλεκτρικές συσκευές.

Δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

  1. πλυντήρια ρούχων
  2. πλυντήρια πιάτων
  3. ηλεκτρικές κουζίνες
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ