Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κορονοϊός: Οι τρεις δόσεις είναι εξίσου αποτελεσματικές είτε από το ίδιο εμβόλιο είτε από διαφορετικά

Η αμερικανική FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού
Εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 | Πηγή: AP Images

Οι τρεις δόσεις είτε από το ίδιο εμβόλιο είτε από συνδυασμό διαφορετικών,"δουλεύουν" σχεδόν εξίσου καλά όσον αφορά την πρόληψη των λοιμώξεων Covid-19, που προκαλούνται ακόμη και από διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού, επιβεβαιώνει μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το "κλειδί" για τη βελτίωση της προστασίας είναι ο αριθμός των δόσεων παρά το ποιός συνδυασμός εμβολίων θα γίνει. Η μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) συμπέρανε ότι αρκεί να γίνουν τρεις δόσεις - άσχετα αν και οι τρεις θα είναι από το ίδιο εμβόλιο ή η τρίτη από διαφορετικό - για να αυξηθεί η ανοσία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (και στους άνω των 65 ετών), σε σχέση με τις δύο δόσεις.

Η τρίτη δόση κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία για την προστασία από την Όμικρον. Επίσης στους ασθενείς με ανοσοκαταστολή η τρίτη δόση από mRNA εμβόλιο βελτιώνει την προστασία τους.

Οι ερευνητές του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Πίτερ Πακ-Χανγκ Τσέουνγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), αξιολόγησαν 53 έρευνες που αφορούσαν συνολικά περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους και 24 διαφορετικούς συνδυασμούς εμβολίων Covid-19.

Διαπιστώθηκε ότι οι τρεις δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου mRNA είναι οι πιο αποτελεσματικές (96%) έναντι της αποτροπής μη σοβαρής Covid-19 και της αποφυγής νοσηλείας (95%). Η τρίτη δόση εμβολίου mRNA μετά από δύο δόσεις μη mRNA εμβολίων (π.χ. AstraZeneca) παρέχει ικανοποιητική αποτελεσματικότητα 88%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ