Νέα
  • ΓΔ: 809.15 +2.07%
  • Τζίρος: 20,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε θα γίνει η άρση - Οι εξαιρέσεις

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Για μία ακόμα εβδομάδα παρατείνεται το lockdown σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 05:00 με τις εξαιρέσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η αποστολή sms για την μετακίνησή και η απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ των νομών.

Όσον αφορά στο κυνήγι και στο ψάρεμα παρατείνεται η απαγόρευση, με εξαίρεση τις ΠΕ Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, όπου επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρου μόνον εντός των νομών και έως τέσσερα άτομα-κυνηγοί, ανά δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Ανακοινώθηκε επίσης ότι αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί. Πλέον εκτός του οδηγού επιτρέπεται δύο επιβαίνοντες, από έναν που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από την επόμενη Παρασκευή ξεκινά η συζήτηση για το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Οι ημερομηνίες για τη μετακίνηση εκτός νομού

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πιο πιθανή ημερομηνία για την άρση της απαγόρευσης υπό όρους όμως, είναι η 8η Φεβρουαρίου. Το σενάριο αυτό όμως θα έχει και περιορισμούς, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν απαγορεύσεις να μετακινηθούν πολίτες από κόκκινες περιοχές προς νομούς που σήμερα είναι πράσινοι. Και βέβαια το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το κυνήγι και την επίσκεψη σε χιονοδρομικό κέντρο.

Oι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού

Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ