Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χιονοδρομικά - Γυμναστήρια: Τι θα γίνει με την επαναλειτουργία

Γυμναστήριο / Πηγή: Eurokinissi
Γυμναστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Την ώρα που οι επαγγελματίες του χειμερινού τουρισμού και της άθλησης ζητούν επιτακτικά την επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων τους κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα και κανόνες, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Για το θέμα ρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο οποίος αναφορικά με τα χιονοδρομικά κέντρα και τον χειμερινό τουρισμό από νομό σε νομό απάντησε: «Σχετικά με τα χιονοδρομικά επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και μας ρωτάτε τι σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει, αλλά αυτός που βάζει τους κανόνες είναι ο πρωθυπουργός και η επιτροπή, επομένως όλοι στοιχιζόμαστε πίσω από αυτό».

Επίσης πρόσθεσε: «Κι επειδή η δημόσια υγεία είναι το αγαθό που θέλουμε να υπηρετούμε, βάζουμε τις προτάσεις μας στην επιτροπή επιδημιολόγων κι αυτοί αποφασίζουν κι ανάλογα με το χωρά μέσα στην κινητικότητα και το μοντέλο έτσι λαμβάνονται και οι αποφάσεις. Δεν χτίζουμε προσδοκία, σχεδιάζουμε. Τον πρώτο λόγο να αποφασίσουν έχουν οι επιδημιολόγοι. Συζητήθηκε την Παρασκευή κι αποφασίστηκε ότι ανοίγουν τα σχολεία. Αυτή ήταν η προτεραιότητα της κυβέρνησης και πολύ σωστά κι από εκεί και πέρα, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν οι ειδικοί επιστήμονες έχουν προτείνει να ανοίξουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, λαχειοπώλεις κλπ».

«Από εκεί και πέρα, για όλα τα υπόλοιπα, σαφώς εμείς έχουμε τους κανόνες και τα μέτρα με τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν, για αυτό βλέπουμε και ουρές έξω από τα εμπορικά καταστήματα. Και με ουρές θα είμαστε» επεσήμανε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

►Διαβάστε: Παπαθανάσης: Δάνεια έως 50.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις με εγγυητή το Δημόσιο

Όσο για την επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων κυρίως για τα παιδιά, όπως τα αθλήματα ή το κολυμβητήριο, ο κ. Παπαθανάσης σχολίασε: «Αυτό αυτή τη στιγμή εμείς δεν έχουμε κληθεί να το απαντήσουμε. Αφενός, αφορά άλλο υπουργείο κι αφετέρου αφορά την επιτροπή κι αυτοί θα πρέπει να αποφασίσουν. Δεν είναι του υπουργείου Ανάπτυξης το συγκεκριμένο θέμα».

Πάντως, για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους με νόμιμο τρόπο και με αυστηρούς κανόνες οργανωμένο από τα γυμναστήρια, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η αλυσίδα fitness Holmes Place Greece.

Στην επιστολή αναδεικνύονται παράλληλα και οι επιπτώσεις που επιφέρει η απουσία σωματικής άσκησης στην ψυχική υγεία των πολιτών.

Προτάσσοντας ένα βιώσιμο οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση του κλάδου, η Holmes Place Greece στην επιστολή παραθέτει αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγαν Ευρωπαϊκοί θεσμοί σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια, αποδεικνύοντας ότι τα γυμναστήρια όχι μόνο δεν λειτουργούν υπέρ της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά αντίθετα λόγω της σωματικής άσκησης των ανθρώπων, ενισχύουν την υγεία τους - συγκεκριμένα σε περισσότερες από 62 εκατομμύρια επισκέψεις σε γυμναστήρια από 14 ευρωπαϊκές χώρες, τον Σεπτέμβριο αναφέρθηκαν συνολικά μόλις 487 μολύνσεις, δηλαδή 0,78 περιπτώσεις ανά 100.000 επισκέψεις.

Επίσης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η αλυσίδα γυμναστηρίων, η ίδια προχώρησε στη διεξαγωγή πανελλαδικής έρευνας, αποκομίζοντας, όπως ισχυρίζεται, μέχρι στιγμής εντυπωσιακά στοιχεία, στα οποία φανερώνεται η θετική άποψη των πολιτών για την άσκηση καθώς και την ασφάλεια των χώρων των γυμναστηρίων και τα οποία σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Επιπλέον, στο κλείσιμο της επιστολής, γίνεται λόγος για τα φαινόμενα συνάθροισης αθλούμενων σε υπαίθριους χώρους χωρίς κανόνες ασφαλείας και τονίζεται η  ανάγκη να επιτραπεί η χρήση των εξωτερικών χώρων προπόνησης με καθ’ όλα νόμιμο τρόπο, τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, συμβάλλοντας στη διασφάλιση του αγαθού της δημόσιας υγείας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ